‘EU moet meer cultureel erfgoed digitaliseren’

De leden van de Europese Unie moeten de digitalisering van cultureel erfgoed meer stimuleren. Dat is een van de conclusies uit een rapport dat een adviesgroep maandag heeft aangeboden aan de eurocommissarissen Neelie Kroes en Androulla Vassiliou.

Kroes is als Europees Commissaris belast met de portefeuille digitale agenda en Vassiliou met de portefeuille onderwijs en cultuur. Het zogenaamde Comité des Sages heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar hoe het Europees cultureel erfgoed het best online gebracht kan worden.Volgens de adviesgroep is de digitalisering van cultureel erfgoed niet alleen in het belang van het onderwijs. Ook het toerisme kan er zijn voordeel mee doen.

- advertentie -

Als het aan de adviesgroep ligt wordt de Europese digitale bibliotheek Europeana het digitale centrum voor Europa’s cultureel erfgoed. Deze online bibliotheek biedt momenteel al toegang tot meer dan vijftien miljoen gedigitaliseerde boeken, kaarten, foto’s, filmfragmenten, schilderijen en muziekbestanden. Dit is echter maar een fractie van al het materiaal dat Europese culturele instellingen beheren.

Verder vindt de adviesgroep dat cultureel erfgoed waarop copyright rust maar niet langer commercieel verhandeld wordt, ook zo veel mogelijk digitaal toegankelijk moet worden gemaakt. Rechthebbenden kunnen dan eventueel een vergoeding ontvangen.

EU-lidstaten moeten Europeana beter promoten en gaan als het aan de adviesgroep ligt ook meer geld uittrekken voor de digitalisering van het cultureel erfgoed.

Het postzegelvelSinds vandaag is er bij TNT een nieuwe…
BinnenhofHistorica Erie Tanja heeft onderzocht wat volgens parlementariërs tussen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: