Europeana brengt Europese modegeschiedenis samen

Europeana Fashion

In Florence is deze maand de aftrap gegeven voor het project Europeana Fashion. Voor dit project zullen de komende drie jaar ruim 700.000 objecten online beschikbaar gesteld worden voor het publiek.

De collectie zal onder meer foto’s van moderne en historische kledingstukken bevatten evenals catwalkfoto’s, accessoires, posters, tekeningen, audiovisueel materiaal en modecatalogi van vooraanstaande ontwerpers.In Nederland is het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid betrokken bij de technische opzet van het project en zal het ook videomateriaal bijdragen. Het Centraal Museum in Utrecht zal objecten en foto’s uit haar hele mode- en kostuumcollectie aanbieden. De coördinatie van het Europeana Fashion project is in handen van het Italiaanse Fondazione Rinascimento Digitale en het Antwerpse Modemuseum. Beeld en Geluid:

- advertentie -

Aan het begin van de vorige eeuw begon een aantal culturele instellingen met het verzamelen en conserveren van kledingstukken, tijdschriften en andere mode-gerelateerde objecten. Intussen wordt mode als een belangrijk onderdeel van het gedeelde Europese culturele erfgoed beschouwd binnen
academische disciplines als cultuurwetenschappen, sociologie en communicatiewetenschappen.

Europeana Fashion moet de verschillende collecties samenbrengen en toegankelijk maken, zowel via een eigen portal als via de overkoepelende Europeana-site. Aan het project werken 23 organisaties mee, afkomstig uit twaalf Europese landen.

borg-verhildersum-behang-gr
Foto: Borg VerhildersumTijdens de restauratie van de slaapkamer in…
MonumentHet kabinet wil hervormingen doorvoeren in de subsidieregelingen voor…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: