Dark
Light

Mode

Artikelen over historische kledingstukken en modeverschijnselen uit lang vervlogen tijden.
Alexis Ferrer — Wella Professionals Global Creative Artist Printed Hairpiece 2021 (collection La Favorite)

Lichaamsbeharing, meer dan een simpel vachtje

Wat hebben Julius Caesar, Lodewijk XIV en Andy Warhol gemeenschappelijk? Ze droegen alle drie een haarstuk om hun kaalheid te verbergen en meteen werd die pruik een kenmerk van hun imago. Hoe identiteit, maatschappelijke denkbeelden, een sociale en/of politieke overtuiging, sociale positie, kleur… een rol speelden in hoofd- en huidhaar, is te zien op een tentoonstelling in Parijs.
5 minuten leestijd
Elsa Schiaparelli. Impressie van de tentoonstelling in het Musée des Arts Décoratifs

Elsa Schiaparelli, de excentrieke Italiaans-Franse modeontwerpster gefascineerd door kunst

Shocking noemde Elsa Schiaparelli (1890-1973) haar parfum. De flacon als een vrouwenbuste was ontworpen door kunstenares Leonor Fini. En dat was niet de eerste en enige samenwerking van de modeontwerpster met artiesten. Haar jurken, juwelen, parfums, hesjes, truien, hoeden, handschoenen… vervloeiden met de fine fleur van de Parijse avant-garde van de jaren 1920-1930.
6 minuten leestijd
Bask met een typische Baskenmuts

Béarn: de bakermat van de baret

In het hart van de Pyreneeën ligt het Ossau-dal. Daar vormen herders met een baret op het hoofd, samen met hun schaapskuddes op de groene weidevelden, al eeuwenlang een vertrouwd beeld. Later verspreidde deze baret zich over de hele wereld.
5 minuten leestijd
Promotiebeeld van 'Beleef Het Verleden'

Een passie voor historische kleding

"De aantrekkingskracht van deze kleding is een mooi beginpunt om een veel uitgebreider verhaal te vertellen over mode, sociale posities en gedragingen, stoffen en materialen en alle beroepen die nodig waren om tot een kledingstuk te komen."
8 minuten leestijd
Anton Mauve, Praatje op een landweg, 1848-1888. Mauve, een schilder van de Haagse School, streefde een realistische weergave na.

Vrouwenkleding in Holland, van de 16de tot en met de 19de eeuw

Hoe komen we aan kennis over historische kostuums? We kunnen kijken hoe mensen zijn afgebeeld op schilderijen. Hierbij is het wel belangrijk om te bedenken dat het vaak de rijken waren die zich op z’n mooist lieten afbeelden. Dit was zeker bij portretten het geval. Heeft de schilder echt bestaande kleding geschilderd of heeft hij er z’n fantasie op losgelaten?
5 minuten leestijd

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×