Europeana werkt aan grote digitale WOI-collectie

Europeana 1914-1918

De Europese digitale bibliotheek Europeana werkt aan een grote digitale collectie over de Eerste Wereldoorlog. De bibliotheek heeft dat afgelopen week bekendgemaakt.

De collectie moet in 2014 meer dan vierhonderdduizend bestanden bevatten. Het is dan precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. De collectie wordt in 2014 gratis toegankelijk gemaakt voor het publiek. Er zullen dan onder meer foto’s, boeken, kranten, kaarten, muziekbladen, kunstwerken pamfletten, medailles en munten uit de Eerste Wereldoorlog te bekijken zijn.Bij het opbouwen van de collectie werkt Europeana samen met twaalf partners uit acht landen die op de een of andere manier betrokken zijn geweest bij de oorlog. Deze partners zijn de Nationale Bibliotheek van Oostenrijk, de Staatsbibliotheek van Berlijn, de British Library, het Centraal Instituut voor Italiaanse bibliotheken en bibliografische informatie in Rome, de Clio-online/Humboldt-Universiteit in Berlijn, de Nationale Centrale Bibliotheek in Rome en de Nationale Centrale Bibliotheek in Firenze, de Bibliothèque Nationale de France, de Nationale Bibliotheek van Servië, de Nationale en Universiteitsbibliotheek in Straatsburg, de Koninklijke Bibliotheek van België, de Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen en de Nationale Bibliotheek van Denemarken.

- advertentie -

De Koninklijke Bibliotheek van België zal in het kader van het project ongeveer tienduizend documenten uit haar verzamelingen digitaliseren. De bibliotheek:

De selectie van gedrukte werken en speciale verzamelingen (foto’s, kaarten, muziekdocumenten, munten…) zal niet alleen de militaire en politieke geschiedenis beslaan, maar ook het dagelijks leven, de sociale en culturele geschiedenis en de
artistieke en literaire productie tijdens de betrokken periode (fictiewerken, populaire literatuur, kinderboeken enzovoort).

De kosten van het digitaliseringsproject zijn beraamd op bijna 5,4 miljoen euro. De helft daarvan wordt gefinancierd door de Europese Commissie

Australische soldaten bij Ieper, 1917De provincie West-Vlaanderen en de…
Herdenkingsmonument Weerstand Dendermonde - Foto: Onroerend ErfgoedDe Vlaamse minister…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: