Europees geld voor overkapping Tsjernobyl

De Europese Unie heeft 110 miljoen euro apart gelegd voor de bouw van een nieuwe overkapping op de nucleaire reactor in Tsjernobyl. De huidige ‘sarcofaag’ bevat scheuren en is nodig aan vernieuwing toe.

Volgende week is het precies vijfentwintig jaar geleden dat de grootste kernramp uit de geschiedenis plaatsvond in Tsjernobyl, Oekraïne. Na de ramp met de kerncentrale werd de beschadigde nucleaire reactor helemaal ingekapseld met een betonnen kap, om verdere straling te voorkomen. Deze kap is nu echter toe aan vervanging.Bovendien wordt de nieuwe afdichting zo gemaakt dat het radioactieve materiaal op termijn uit de reactor kan worden gehaald. De nieuwe kap moet zo groot worden dat het twee voetbalvelden en het Vrijheidsbeeld zou kunnen huisvesten.

- advertentie -

Vandaag begint in Kiev een donorconferentie om geld in te zamelen. Oekraïne zegt nog 740 miljoen euro van de internationale gemeenschap nodig te hebben voor de bouw van de nieuwe kap. Die zou dan in 2015 klaar kunnen zijn.

Molukse kinderen in kamp Schattenberg - Foto: Moluks Historisch…
[caption id="attachment_11207" align="alignleft" width="265"]Klik voor een grotere afbeeldingGedurende de hele maand mei…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: