Dark
Light

Europese man eeuw geleden elf centimeter korter

Auteur:
1 minuut leestijd
Meetlint (CC0 - Pixabay - andreas160578)
Meetlint (CC0 - Pixabay - andreas160578)

Europese mannen zijn, in ongeveer honderd jaar tijd, gemiddeld elf centimeter langer geworden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse Universiteit in Essex.

De wetenschappers die onlangs over hun werk publiceerden in het wetenschappelijke blad Oxford Economic Papers onderzochten hoe lang de gemiddelde Europese man was tussen 1870 tot 1980.

In het onderzoek werden vijftien Europese landen betrokken. E werd onder meer gebruikgemaakt van gegevens van het leger over de gemiddelde lengte van rekruten in deze periode. Er werd steeds gekeken naar de lengte van mannen van ongeveer 21 jaar oud. Vrouwen werden niet in het onderzoek meegenomen omdat over hen minder historische data voorhanden is.

De onderzoekers spreken van een historisch record. Dat de Europese man in zo´n relatieve korte termijn zoveel langer is geworden, wordt vooral toegeschreven aan verbeteringen in de volksgezondheid.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×