Europese prijs voor Westfries Museum

Het beeld van Jan Pieterszoon Coen (met glossy) - Westfries Museum

Het beeld van Jan Pieterszoon Coen (met glossy) – Westfries Museum

Het Westfries Museum in Hoorn heeft een Cultural Heritage/Europa Nostra Award 2014 in de wacht gesleept. Het museum krijgt de Europese prijs voor het project ‘De zaak Coen’.


Het gaat om een jaarlijkse prijs die door de Europese Unie wordt toegekend aan instellingen of organisaties die zich hebben onderscheiden op het gebied van behoud, onderzoek en bewustwording van cultureel erfgoed. Dit jaar dongen er 160 inzenders uit 30 landen mee naar de prijs. Het Westfries Museum in Hoorn viel als enige Nederlandse erfgoedinstelling in de prijzen.

Het museum ontving de prijs in de categorie Onderwijs, Opleiding en Bewustmaking voor het project ‘De zaak Coen’. Met dit project reageerde het Westfries Museum op een publiek debat dat eind 2011 ontstond rond het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Het museum:

“Dit debat werd door voor- en tegenstanders van het standbeeld met veel passie maar zonder veel nuance gevoerd. Coen was een held of een schurk, meer smaken waren er niet. Met ‘De zaak Coen’ probeerden we het debat te faciliteren en te stimuleren.”

Rechtszaak en glossy

Het project bestond uit een expositie in de vorm van een rechtszaak met publieksjury. Met getuigen a charge en décharge en Maarten van Rossem als rechter van dienst. Daarnaast werd er een glossy uitgebracht, de COEN. Ook verscheen er nieuw informatiebord met QR code op de sokkel van het standbeeld van de veelbesproken VOC-medewerker.

- advertentie -
Verzetsmuseum in AmsterdamNederland telt momenteel 83 musea waarin…
Zaal achttiende eeuw in het RijksmuseumDe Amerikaanse president…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: