Exact 400 jaar na ontdekking Kaap Hoorn (lezing)

Volvo Ocean Race-reporter Stefan Coppers: “Ik had drie onderbroeken per maand”

Op vrijdag 29 januari organiseert het Maritiem Museum Rotterdam om 20.00 uur een lezing rondom de tentoonstelling ‘Helden van Kaap Hoorn’. Het is die dag precies 400 jaar geleden dat Nederlandse zeelieden de beruchtste kaap ter wereld ontdekten. Tijdens de lezing doen hedendaagse helden hun verhaal. Stefan Coppers, on board reporter tijdens de Volvo Ocean Race, neemt bezoekers aan de hand van uniek filmmateriaal mee aan boord van het schip van Team Brunel. Daarnaast spreekt de Chileense Marine- en Defensie-Attaché Commandant Ronald Baasch over de hulp aan schepen in nood in het ijzige en stromachtige gebied rondom Kaap Hoorn.

Openhartige interviews

De eerste spreker op de lezing in het Maritiem Museum is Stefan Coppers. Hij filmde en fotografeerde aan boord van het zeilschip van Team Brunel tijdens de laatste editie van de Volvo Ocean Race. Onlangs werd hij uitgeroepen tot Mediaman van het jaar tijdens de Zeiler van het jaar verkiezing. Als outsider werd hij door het koken van maaltijden, nachtelijke koffierondjes en het helpen met hozen meer en meer onderdeel van het geoliede Brunel-team. Het resulteerde in geestige anekdotes,openhartige interviews met de bemanning en unieke filmbeelden van hachelijke momenten aan boord. De ontlading van het team na het ronden van Kaap Hoorn illustreert hoe ultiem deze prestatie voor een zeezeiler is. Speciaal voor de aanwezigen heeft teamcaptain Bouwe Bekking een videoboodschap ingesproken én licht hij een tipje van de sluier op over de volgende race.

Schepen in nood

Ongeveer vijfhonderd schepen wagen zich jaarlijks rondom Kaap Hoorn, het onherbergzame en zuidelijkste einde van Zuid-Amerika. Niet allemaal zijn zij bestand tegen de verraderlijke stromingen, de striemende winden en de huizenhoge golven die het gebied teisteren. Marine- en Defensie-Attaché Commandant Ronald Baasch vertelt bezoekers tijdens de lezing over de hulp die de Chileense marine verleent aan schepen die in problemen raken rond Kaap Hoorn. En over het werk dat wordt verricht om de ongerepte natuur in het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika te beschermen. Ook bij het waarborgen van de veiligheid rondom de Volvo Ocean Race was de Chileense marine nauw betrokken.

Foto Maritiem Museum

Foto Maritiem Museum

Bezoek aan tentoonstelling Helden van Kaap Hoorn

Na afloop van de presentaties kan men de tentoonstelling ‘Helden van Kaap Hoorn’ bezoeken. In de expositie vertellen historische en hedendaagse zeezeilers hun verhaal. Een vloot van scheepsmodellen uit de eeuwenoude collectie van het Maritiem Museum ‘vaart’ door de tentoonstelling, van een 17de eeuwse pinas tot een hedendaags passagiersschip. Bezoekers komen door middel van levensechte beelden van de Australische fotograaf Alan Villiers uit de jaren twintig, recente documentaires van de Volvo Ocean Race en de Nederlandse historische zeilschepen Oosterschelde en Europa dichtbij de hedendaagse beleving van de Kaap. De ambassade biedt alle aanwezigen na afloop een Chileense wijn aan én het boek ´Kaap Hoorn’ van de Chileense schrijver Francisco Coloane.

- advertentie -

Aanmelden

De presentatie ‘Helden van Kaap Hoorn’ vindt plaats op vrijdag 29 januari om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en kost € 17,50 per persoon. Aanmelden kan via secretariaat@maritiemmuseum.nl of 010 413 26 80. Vrienden van het Maritiem Museum hebben gratis toegang. Wie zich op de avond zelf aanmeldt als vriend voor €47,50 krijgt gratis toegang tot de lezing en wordt in 2016 getrakteerd op exclusieve vriendenactiviteiten.

Geschiedenis van Kaap Hoorn

Het verhaal van de naamgeving Kaap Hoorn begint in 1615 als kapitein Willem Cornelisz. Schouten en expeditieleider Jacob LeMaire en hun bemanning vanuit Hoorn vertrekken om een nieuwe route naar de Oost te ontdekken. De routes langs Kaap de Goede Hoop en Straat Magellaan zijn immers voorbehouden aan de VOC. Daarnaast hopen zij het mythische Zuidland te vinden waar het goud en de specerijen voor het oprapen zouden liggen. Ruim een half jaar later, op 29 januari 1616, ontdekken zij een ruime doorgang tussen de Atlantische en Stille Oceaan. Ze dopen het zuidelijkste puntje – een kale rotspunt – Kaap Hoorn, naar hun thuishaven Hoorn. Gaandeweg de 17e en begin 18e eeuw wordt de mythe over het Zuidland ontkracht, dat paradijs blijkt niet te bestaan. Honderd jaar later breekt de tijd van de grote zeilvaart aan. De nu bekende tall ships en windjammers vinden dan hun oorsprong. Van Europa naar de westkust van Zuid-Amerika leggen ze de route om Kaap Hoorn af. Voor de ‘mannen van staal en schepen van hout’ blijft dit een gevreesde en hachelijke onderneming. Na de opening van het Panama-kanaal in 1914 is de route om Kaap Hoorn niet langer praktisch. De zeilvrachtvaart sterft uit, maar de fascinatie hiervoor komt op en groeit tot op de dag van vandaag. Vandaag de dag is Kaap Hoorn zien en voelen dé ultieme uitdaging voor zeezeilers en een droom voor talloze anderen.

Exact 400 jaar na ontdekking Kaap Hoorn (lezing)
Theater Kwast speelt Bredero’s sprookje van duizend en één nacht
Op 23 januari 2016 speelt Theater Kwast eenmalig Bredero's briljant leuke tragikomedie…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: