‘Exacte moordplek Julius Caesar ontdekt’

De aanslag op Julius Caesar – Reproductie naar een anoniem schilderij (Karl von Piloty, 1904)

Spaanse archeologen denken in Rome de exacte plek te hebben gevonden waar Julius Caesar in 44 voor Christus werd vermoord.

In 44 voor Christus werd Caesar benoemd tot dictator perpetuus, dictator voor het leven. De Senaat was echter geen voorstander van een dictatuur en vond dat Caesar zich te veel als koning ging gedragen. Aan koningen hadden de senatoren niet echt goede herinneringen.

Buste van Caesar

Op 15 maart werd Caesar vermoord tijdens een bijeenkomst in het Senaatsgebouw, de Curia Pompei. De exacte plek waar Caesar werd vermoord was echter niet bekend. Spaanse archeologen denken de precieze locatie nu te hebben gevonden.

In de Curia Pompei vonden ze een betonnen plaat van drie meter breed en twee meter hoog. Deze zou niet bij de oorspronkelijke structuur passen en door Caesars adoptiefzoon Augustus, de eerste keizer van het Romeinse rijk, op de plek van de moord zijn geplaatst om die zo te verzegelen.

- advertentie -

De plaat werd vooraan in de Curia Pompei gevonden. Dit sluit aan bij wat in oude teksten wordt geschreven over de moord. Ceasar zou de vergadering namelijk hebben voorgezeten op het moment van de aanslag en de plaat bevindt zich op de plek in het het gebouw waar de voorzitter destijds moet hebben gezeten.

De Romeinse biograaf en historicus Gaius Suetonius Tranquillus (69/70-140) schreef in zijn werk Over de levens van de keizers het volgende over de moord:

Terwijl hij plaats nam, kwamen de samenzweerders om hem heen staan, zogenaamd om hem eer te bewijzen. Toen […]greep Cimber zijn toga bij beide schouders vast. Caesar riep uit: ‘Maar dit is geweld’ en op hetzelfde ogenblik bracht een van de gebroeders Casca hem van achter een wond toe even onder de keel. […] Toen hij merkte dat hij van alle kanten met getrokken dolken werd belaagd, omhulde hij zijn hoofd met zijn toga en trok gelijk met zijn linkerhand de plooien van zijn toga strak omlaag tot aan zijn voeten, zodat hij er behoorlijk bij zou liggen. In deze houding werd hij drieëntwintig maal doorstoken. Alleen bij de eerste stoot kermde hij zonder een woord, al hebben sommigen overgeleverd dat hij […] tot hem (Marcus Brutus) heeft gezegd: ‘ook jij, mijn zoon?’[…] Onder al die wonden werd er slechts één gevonden die […] dodelijk was, de tweede, die hem was toegebracht in de borst.

Monumentaal complex waar Caesar werd neergestoken – Foto: Antonio Monterroso/CSIC

De Aston Martin in 'Quantum of Solace'Bij veilinghuis Christie's…
OVT viert verjaardag met jubileumuitzendingHet radioprogramma OVT, een geschiedenisprogramma…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: