Dark
Light

‘Exacte moordplek Julius Caesar ontdekt’

Auteur:
2 minuten leestijd
moord op julius caesar
Moord op Julius Caesar

Spaanse archeologen denken in Rome de exacte plek te hebben gevonden waar Julius Caesar in 44 voor Christus werd vermoord.

Buste van Caesar
In 44 voor Christus werd Caesar benoemd tot dictator perpetuus, dictator voor het leven. De Senaat was echter geen voorstander van een dictatuur en vond dat Caesar zich te veel als koning ging gedragen. Aan koningen hadden de senatoren niet echt goede herinneringen. Op 15 maart (Juliaanse kalender) werd Caesar vermoord tijdens een bijeenkomst in het Senaatsgebouw, de Curia Pompei. De exacte plek waar Caesar werd vermoord was echter niet bekend. Spaanse archeologen denken de precieze locatie nu te hebben gevonden.

In de Curia Pompei vonden ze een betonnen plaat van drie meter breed en twee meter hoog. Deze zou niet bij de oorspronkelijke structuur passen en door Caesars adoptiefzoon Augustus, de eerste keizer van het Romeinse rijk, op de plek van de moord zijn geplaatst om die zo te verzegelen.

De plaat werd vooraan in de Curia Pompei gevonden. Dit sluit aan bij wat in oude teksten wordt geschreven over de moord. Ceasar zou de vergadering namelijk hebben voorgezeten op het moment van de aanslag en de plaat bevindt zich op de plek in het het gebouw waar de voorzitter destijds moet hebben gezeten.

De Romeinse biograaf en historicus Gaius Suetonius Tranquillus (69/70-140) schreef in zijn werk Over de levens van de keizers het volgende over de moord:

“Terwijl hij plaats nam, kwamen de samenzweerders om hem heen staan, zogenaamd om hem eer te bewijzen. Toen […]greep Cimber zijn toga bij beide schouders vast. Caesar riep uit: ‘Maar dit is geweld’ en op hetzelfde ogenblik bracht een van de gebroeders Casca hem van achter een wond toe even onder de keel. […] Toen hij merkte dat hij van alle kanten met getrokken dolken werd belaagd, omhulde hij zijn hoofd met zijn toga en trok gelijk met zijn linkerhand de plooien van zijn toga strak omlaag tot aan zijn voeten, zodat hij er behoorlijk bij zou liggen. In deze houding werd hij drieëntwintig maal doorstoken. Alleen bij de eerste stoot kermde hij zonder een woord, al hebben sommigen overgeleverd dat hij […] tot hem (Marcus Brutus) heeft gezegd: ‘ook jij, mijn zoon?’[…] Onder al die wonden werd er slechts één gevonden die […] dodelijk was, de tweede, die hem was toegebracht in de borst.”

Monumentaal complex waar Caesar werd neergestoken – Foto: Antonio Monterroso/CSIC

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×