Excuses voor bloedbad van Rawagede

Foto: Still YouTube

De Nederlandse ambassadeur in Jakarta biedt vrijdag namens de regering zijn excuses aan voor het bloedbad dat Nederlandse militairen in 1947 in het Javaanse dorp Rawagede aanrichtten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat maandag bekendgemaakt.

Nederlandse militairen richtten op 9 december 1947 een bloedbad aan in het Javaanse dorp Rawagede, nu Balongsari. Ruim vierhonderd mannen in het dorp werden geëxecuteerd. De inval maakte deel uit van de eerste politionele actie in Indonesië.- advertentie -

Rawagede

Het Nederlandse leger probeerde door middel van die acties de onafhankelijkheid van Indonesië, die kort daarvoor was uitgeroepen, in de kiem te smoren of te vertragen. Volgens de Nederlandse militairen zou zich een guerrilla-commandant schuilhouden in het dorp op West-Java. Toen de bewoners dat ontkenden werden ze bijeen gebracht en werden ruim vierhonderd dorpsbewoners doodgeschoten.

In september van dit jaar wees de rechtbank Den Haag een schadevergoeding toe aan zeven weduwen uit het Indonesische dorp. Eind november maakte de Nederlandse staat vervolgens bekend graag tot een schikking te willen komen met de nabestaanden van het bloedbad.

Aankomende vrijdag worden er namens de regering dus officieel excuses aangeboden.

Volgens minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zijn de excuses aan de nabestaanden een passend gebaar:

De excuses doen recht aan de ernst van de gebeurtenissen in Rawagedeh. Ik hoop dat zij de nabestaanden helpen deze buitengewoon moeilijke episode in hun leven af te sluiten en in staat te zijn de blik op de toekomst te richten.

Het is voor het eerst dat er officieel excuses worden aangeboden voor het gebeurde.

Foto: Museum MeermannoMuseum Meermanno in Den Haag hoeft niet…
Foto: Museum NusantaraMuseum Nusantara toont vanaf 17 december in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: