Excuses voor gedwongen adopties Australië

Excuses voor gedwongen adopties

De Rooms-Katholieke Kerk in Australië heeft officieel haar excuses aangeboden voor gedwongen adopties die tussen de jaren vijftig en zeventig op last van de kerk plaats vonden.

Geschat wordt dat in deze periode ongeveer honderdvijftigduizend moeders door kerken en adoptie-organisaties gedwongen werden afstand te doen van hun kinderen. Het ging in de meeste gevallen om alleenstaande tienermoeders.

Er zijn gevallen bekend waarbij deze jonge tienermoeders voor de bevalling

- advertentie -al vastgebonden en gedrogeerd werden zodat ze hun kind na de geboorte niet aan konden raken. Na de bevalling werd het kind snel weggenomen, vaak zelfs voordat de moeders hun kind hadden kunnen zien.

Veel vrouwen beweren destijds onder dwang toestemming te hebben gegeven voor de adoptie. Soms zouden er zelfs papieren vervalst zijn om toestemming te krijgen voor de adoptie. De weggenomen kinderen werden ondergebracht bij jonge gehuwde koppels. De kerk achtte dit beter voor de kinderen.

In de Senaat van Australië wordt momenteel een hoorzitting over de zaak gehouden. Veel slachtoffers doen momenteel hun verhaal.

De katholieke ziekenhuisexploiteur Catholic Health Australia bood maandag officieel haar excuses aan. De manager van de instelling heeft gezegd zeker niet met trots terug te kijken op de periode. Hij heeft de staat opgeroepen een nationaal fonds in te stellen dat hulp kan bieden aan de slachtoffers.

Stolen Generations

De gedwongen adopties doen onder meer denken aan de zogenaamde Stolen Generations. Deze term duidt op de duizenden kinderen van Aborigals die tussen ongeveer 1869 en 1969 weggenomen werden van hun ouders. Meestal werden de kinderen ondergebracht in internaten.

Deze gedwongen adopties werden onder meer uitgevoerd door zendingsorganisaties en Australische overheidsinstellingen. De Australische overheid bood in 2008 excuses voor deze zaak.

De heer Bohnenn (links) overhandigt het oude lot aan…
Luchtballon van het WNF - Foto: CC - José…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: