Expositie Rafaël in Teylers Museum

Studie voor twee engelfiguren – Rafaël, 1517-18 (Haarlem, Teylers Museum)

In Nederland is voor het eerst een overzichtstentoonstelling met werk van de beroemde renaissance-kunstenaar Rafaël (1483-1520) te zien. De tentoonstelling is vrijdag geopend in het Teylers Museum in Haarlem en is georganiseerd in samenwerking met het Albertina Museum in Wenen.

Madonna Colonna, 1507-08 (Berlijn, Gemäldegalerie, Staatliche )

Zeven jaar geleden was in het Teylers Museum al eens een tentoonstelling over Michelangelo te zien en nu is er dus een tentoonstelling over Rafaël, een andere grootheid van de Italiaanse Renaissance.

Rafaël (1483-1520) maakte onder meer fresco’s voor de privévertrekken van de paus, de zogenaamde ‘Stanze’. Verder is hij onder meer beroemd geworden met zijn Madonnna’s, schilderijen van Maria met het kind Jezus. Volgens het Teylers Museum onderscheiden deze Madonnna’s zich van de Madonna’s van de tijdgenoten van Rafaël onder meer door hun “serene uitstraling, hun schijnbare eenvoud en de perfectie in de weergave van dit oerbeeld in de westerse cultuur”.

- advertentie -

De komende drie maanden zijn meer dan negentig tekeningen van de meester en zijn school in Haarlem te zien. Dit is bijzonder want vanwege de kwetsbaarheid worden de tekeningen niet vaak tentoongesteld. Teylers Museum:

Spectaculair is de aanwezigheid van twee schilderijen uit de Uffizi in Florence en de Gemäldegalerie in Berlijn. Zij laten zien waar Rafaëls tekeningen toe leidden. Nooit eerder zijn schilderijen van Rafaël in Nederland tentoongesteld. Samen geven de kunstwerken een prachtig overzicht van zijn glansrijke carrière.

Staande putto met Medici ring en veren, ca. 1513-14 (Haarlem, Teylers Museum)

Madonna met de granaatappel, ca. 1504 (Wenen, Albertina)

Het Teylers Museum beschikt over een grote tekeningencollectie met onder meer topstukken van Italiaanse en Nederlandse kunstenaars vanaf de zestiende eeuw. In de achttiende eeuw kocht het museum maar liefst 1600 Italiaanse tekeningen aan. Deze werden in 1791 vanuit Rome naar Haarlem werd verscheept.

Deze collectie was oorspronkelijk afkomstig van koningin Christina van Zweden, die in de zeventiende eeuw in Rome verbleef. Haar collectie bevatte werken van onder anderen Michelangelo en 21 tekeningen van de hand van Rafaël en zijn atelier.

Voor de tentoonstelling is uitvoerig onderzoek verricht. Gedurende dit onderzoek werd duidelijk dat Teylers Museum niet negen maar twaalf tekeningen van Rafaël blijkt te bezitten; drie tekeningen bleken eerder ten onrechte aan zijn leerlingen te zijn toegeschreven. In Nederland bevinden zich maar twee andere tekeningen van de meester. Het Rijksmuseum en museum Boijmans Van Beuningen bezitten elk ook een tekening van Rafaël, waarmee het totale aantal Rafaëls in Nederland op veertien komt.

De tentoonstelling loopt tot en met 6 januari 2013.

AVRO Kunstuur over de Rafaël-tentoonstelling in Haarlem:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

St. Andrews Church in Owslebury - Foto: Kristine Groenhart
'Beste Theo, ik schrijf u maar weer eens een woordje,’ schreef Vincent…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: