Expositie ‘Troostmeisjes’ te zien in Museum Bronbeek

Wainem, 1925 – Mojogedang, Midden-Java (Foto: Jan Banning)

Bij Museum Bronbeek in Arnhem is vanaf juli de fototentoonstelling Troostmeisjes te zien. De tentoonstelling bestaat uit een serie fotoportretten van hoogbejaarde vrouwen die in Nederlands-Indië door de Japanse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog tot prostitutie werden gedwongen.

De fotoserie is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen fotograaf Jan Banning en journaliste Hilde Janssen. Twee jaar lang zochten zij in Indonesië naar vrouwen die in de oorlog het slachtoffer werden van seksuele dwangarbeid en over hun verleden als troostmeisje wilden praten. Banning portretteerde vrouwen uit Java, Sumatra en de Zuid-Molukken. Janssen tekende uit hun mond op hoe de Japanners hen oppakten en dwongen te werken in militaire bordelen of als bijzit van Japanse militairen.

Sommigen van de vrouwen bleken na de oorlog hun pijnlijke ervaringen te hebben weggestopt. Ze trouwden en kregen kinderen. Anderen konden dit niet, keerden uit schaamte niet

- advertentie -meer terug naar hun dorp en bleven alleen.

Geschat wordt dat er in het voormalige Nederlands-Indië ongeveer twintigduizend zogenaamde ‘troostmeisjes’ zijn geweest. Velen hebben nooit over hun ervaringen gesproken.

De tentoonstelling Troostmeisjes was vorig jaar te zien in de Kunsthal in Rotterdam en trok toen veel belangstellenden. Bij de expositie het fotoboek Troostmeisjes / Comfort Women van Jan Banning en het tekstboek Schaamte en onschuld van Hilde Janssen verschenen. De cineast Frank van Osch maakte de documentaire Omdat wij mooi waren. Een educatieve versie van deze docu zal voor leerlingen van de hoogste klassen van het middelbaar onderwijs in de expositie te zien zijn.

De fotoportretten zijn van 1 juli tot en met 25 september 2011 te bekijken in Museum Bronbeek.

Trailer van de documentaire ‘Omdat wij mooi waren’

Verzetsmuseum AmsterdamHet Verzetsmuseum in Amsterdam heeft een subsidie van…
Museum Volkenkunde in LeidenMuseum Volkenkunde in Leiden heeft een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: