Extra geld voor restauratie Lam Gods

Lam Gods, geopend

Lam Gods, geopend

De Vlaamse overheid trekt 60.000 euro extra uit voor de restauratie van het wereldberoemde vijftiende-eeuwse altaarstuk De Aanbidding van het Lam Gods van Hubert en Jan Van Eyck. Het extra geld is bedoeld voor de restauratie van de acht lijsten van de buitenluiken van het retabel.

Röntgenafbeelding van een detail van het altaarstuk

Röntgenafbeelding van een detail van het altaarstuk


De restauratie van het Lams Gods startte in oktober 2012 en duurt in totaal vijf jaar. In een eerste fase werd onder meer de beschildering van de lijsten röntgenografisch onderzocht.

De panelen van Adam en Eva hebben nog hun oorspronkelijke lijsten, wat vrij uitzonderlijk is voor vijftiende-eeuwse schilderijen met dergelijke afmetingen. Onder de vele lagen overschildering bleef de oorspronkelijke steenimitatie op bladzilver bewaard. Ook op de lijsten van de zijpanelen die in de negentiende eeuw in Berlijn doorgezaagd werden, bleven aanzienlijke restanten van de oorspronkelijke polychromie onder de overschilderingen aanwezig.

De oorspronkelijke afwerkingslagen op de lijsten vormen een belangrijk onderdeel van de schilderijen en dragen bij tot de ruimtelijke illusie van de compositie. Momenteel is dit geheel onzichtbaar door de donkere, zware overschilderingen. De Vlaams minister Geert Bourgeois die besloot geld uit te trekken voor de restauratie van de lijsten:

- advertentie -

“Het blootleggen en restaureren van de originele verflagen betekent een meerwaarde voor het retabel: het maakt het architectonisch geheel tussen lijsten en panelen weer zichtbaar. Daarom werd beslist om voor deze onvoorzienbare bijwerken een extra subsidie vanuit Onroerend Erfgoed toe te kennen.”

Rembrandt of niet? - Rembrandthuis.Waaraan kan men een…
Het Allard Pierson Museum gaat uitbreiden. Het museum krijgt een nieuwe vleugel…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: