EYE staat stil bij 100 jaar Hollywood

In 2012 is het precies honderd jaar geleden dat de studio’s van Universal en Paramount zich vestigden in Hollywood. Filmmuseum EYE in Amsterdam staat vanaf eind dit jaar met een speciaal filmprogramma stil bij dit eeuwfeest.

Het museum stelde een programma samen rond de sterren, regisseurs en producenten die het publiek de afgelopen eeuw naar het witte doek wisten te lokken. In het programma 100 jaar Hollywood worden de “vijfentwintig mooiste, opmerkelijkste en invloedrijkste Hollywoodfilms” vertoond. De verzameling films moet een beeld geven van de geschiedenis van de Amerikaanse studio´s.


Het gaat onder meer om de vliegeniersfilm Wings, Charlie Chaplins Modern Times, Billy Wilders Sunset Boulevard en modernere films als Pulp Fiction en Avatar.

- advertentie -

De filmstudio’s Universal en Paramount in 1912 hun deuren in Hollywood. Het tot dan toe wat slaperige stadje groeide hierna uit tot een van de grootste filmindustrieën ter wereld. Filmmuseum Eye:

Rond 1920 produceerde de ‘droomfabriek’ al meer dan achthonderd films per jaar, die onder de aandacht werden gebracht via een volwassen publiciteitsapparaat dat wereldwijd aanbeden sterren in het licht van de schijnwerpers plaatste en het publiek liet wegdromen bij tijdschriftfoto’s, filmaffiches en manshoge reclameborden.

Bezoekers kunnen in EYE straks hun favoriete klassiekers terugzien op het grote doek en hun filmhistorische kennis opfrissen door zelf verbanden te leggen tussen vroege en hedendaagse topfilms uit de omvangrijke Hollywoodcatalogus. Het programma loopt van 1 december 2012 tot en met 5 januari 2013.

De inbrekers tijdens de roof
De politie heeft vrijdag beelden vrijgegeven van de kunstroof in de Kunsthal…
Still uit 'Rear window' (1954) van Alfred HitchcockIn 2012…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: