Australische F1-legende Jack Brabham (88) overleden

De Australische Formule 1-coureur Jack Brabham is maandag op 88-jarige leeftijd overleden. De Australiër was een grootheid in de wereld van de autosport. Brabham werd maar liefst drie keer wereldkampioen in de hoogste klasse.

Jack Brabham in 1966 - cc

Jack Brabham in 1966 – cc


Jack Brabham werd in 1926 geboren in Sydney, als zoon van een kruidenier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij in de Royal Australian Air Force. Na de oorlog opende hij een eigen garage én hij begon met racen. De Australiër bleek talent te hebben. Hij werd direct kampioen van Nieuw-Zuid-Wales in de zogenaamde Midget Cars-klasse.

In 1955 debuteerde Brabham in de Formule 1 tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië. Aanvankkelijk raad hij in een Maserati. Later stapte hij over naar het Cooper Car Company-team. In 1959 en 1960 werd hij vervolgens wereldkampjoen. In 1966 herhaalde hij zijn kunstje nog eens. Hij werd dat jaar ook verkozen tot Australiër van het jaar.

Zijn veertiende en laatste grand prix won de Australische coureur in 1970. Daarna ging hij met pensioen.

- advertentie -

In 1979 werd Brabham geridderd en in 1990 werd hij opgenomen in de International Motorsports Hall of Fame.

Openingsfoto: Jack Brabham op de Nürburgring, 1965

Interview met Sir Jack Brabham:

Wubbo in spacelab - NASA
Ruimtevaarder Wubbo Ockels is zondag op 68-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen…
Tekening van John Leech in 'A Christmas Carol in prose', 1843 (British Library)
Tekening van John Leech in 'A Christmas Carol…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: