Faillissement aangevraagd voor Scheveningse Pier

Pier van Scheveningen – Foto: Rijkswaterstaat / Joop van Houdt

Horecaconcern Van der Valk heeft het faillisement aangevraagd voor de Pier in Scheveningen. Het bedrijf heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Afgelopen zomer werd al bekend dat Van der Valk geen mogelijkheden meer zag om de pier rendabel te maken. Het bedrijf gaf toen aan er geen geld meer in te willen steken en ging op zoek naar een koper. Tot vorige week werd er volgens het bedrijf onderhandeld met potentiële kopers, maar de gesprekken liepen uiteindelijk allemaal op niets uit.

Pier van Scheveningen – Foto: CC/Sanja B


- advertentie -

Kurhaus en pier op een ansichtkaart van rond 1920

De onderhoudskosten voor de beroemde Pier van Scheveningen liepen ook op. Half november sloot de gemeente Den Haag nog delen van de pier af omdat een aantal pijlers op instorten zouden staan.

Hoeveel mensen er vanwege het aangevraagde faillisement hun baan gaan verliezen is nog niet bekend. Op de pier zijn verschillende bedrijven gevestigd. Zij huurden hun ruimtes bij Van der Valk.

De Pier van Scheveningen

Scheveningen heef al ruim honderd jaar een pier. De eerste pier, het zogenaamde Wandelhoofd Koningin Wilhelmina, werd in mei 1901 geopend door prins Hendrik. De toenmalige houten pier lag direct achter het Kurhaus, een statig hotel dat eind negentiende eeuw was gebouwd naar een ontwerp van twee Duitse architecten.

Vanaf het terras van dit hotel konden gasten destijds direct de pier oplopen. Aan het eind bevond zich een paviljoen waar onder meer concerten werden gegeven.

Een brand maakte in 1943 een einde aan het bestaan van deze eerste houten Scheveningse pier.

Eind jaren vijftig werd een begin gemaakt met de aanleg van een nieuwe pier. Deze nieuwe pier kwam iets noordelijker te liggen. Op 19 mei 1961 werd de pier geopend door prins Bernhard.

Dertig jaar later werd de pier dus eigendom van de familie Van der Valk. De familie wilde aanvankelijk een hotel op de pier bouwen maar daarvoor bleek de constructie van de pier niet geschikt. En nu wil het concern dus definitief van de pier af.

NOS Video: Scheveningse pier in verval

Grotschildering bij LascauxVolgens de Franse wetenschapper en filmmaker Marc…
Lodewijk XVI van FrankrijkWetenschappers zeggen in een oude sierpompoen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: