Farao Toetanchamon had ‘buitenaardse dolk’

Het ijzer van een van de dolken die in het graf van Toetanchamon zijn gevonden, is waarschijnlijk afkomstig van een meteoriet. Dat melden onderzoekers die de dolk onderzochten.

Dodenmasker van Toetanchamon met een deel van de baard - cc

Dodenmasker van Toetanchamon – cc

In de grafkamer werden in 1925 twee dolken gevonden door archeoloog Howard Carter. De onderzochte dolk bevond zich op de dij van de farao. Waar het ijzer in deze dolk vandaan kwam, was lang niet duidelijk. In de tijd van Toetanchamon (ruim 3300 jaar) was het gebruik van ijzer namelijk nog niet erg gebruikelijk.

Onderzoekers wisten de chemische samenstelling van de dolk met behulp van een zogenaamde spectrometer vast te stellen. De grafgift blijkt zowel een hoog gehalte nikkel (11%) als kobalt te bevatten.

Het nikkelgehalte is veel hoger dan in normale ijzeren objecten. Aangezien zulke hoge percentages nikkel wel in meteorieten voorkomen, besloten de onderzoekers de samenstelling van de dolk te vergelijken met elf ijzermeteorieten die voor de dood van Toetanchamon in een straal van tweeduizend kilometer van de kust van de Rode Zee neerkwamen. De samenstelling van een van deze meteorieten bleek overeen te komen met de samenstelling van de dolk.

- advertentie -

Het was al bekend dat de oude Egyptenaren soms ijzer uit meteorieten gebruikten voor het vervaardigen van ceremoniële objecten.

Boek: Het Oude Egypte

Handbeschreven plankjes gevonden uit Romeins Londen (MOLA)
Bij opgravingen in Londen zijn 405 houten plankjes met handgeschreven Latijnse teksten…
Foto: Auschwitz-Birkenaumuseum - Paweł Sawicki
In een opslag in Polen zijn duizenden objecten gevonden die tijdens de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: