Felix Nussbaum, kunstenaar vermoord in Auschwitz

Felix Nussbaum, Huilende vrouw, 1941

Felix Nussbaum, Huilende vrouw, 1941

Museum de Fundatie in Zwolle toont tot begin juni in totaal dertig werken van Felix Nussbaum, een Joods-Duitse schilder die in het najaar van 1944 in Auschwitz werd vermoord.


De Fundatie noemt de kunstenaar “één van de belangrijkste chroniqueurs in de kunsten van vervolging en verdrijving”. Nussbaum werd op 39-jarige leeftijd vermoord in Auschwitz. In het oeuvre dat hij naliet, ontwikkelen de idyllische scènes uit zijn beginperiode zich tot voorstellingen waar dreiging en verdriet de boventoon voeren, gemaakt tijdens zijn ballingschap in Frankrijk en België. De kunstenaar zei ooit:

“Auch wenn ich untergehe, lasst meine Bilder nicht sterben, zeigt sie den Menschen.”

Overeenkomstig deze wens is zijn artistieke nalatenschap nog altijd zichtbaar en toegankelijk: het wordt permanent getoond in het naar hem genoemde –door Daniel Libeskind ontworpen en in 1998 geopende – museum in zijn geboorteplaats Osnabrück.

Ballingschap

Geboren in een Joodse fabrikantenfamilie kreeg Nussbaum de kans om zich te ontwikkelen als schilder. Stilistisch oriënteerde hij zich in eerste instantie op het werk van Vincent van Gogh. Later werd hij schatplichtig aan Giorgio de Chirico, Henri Rousseau en Carl Hofer. Via reizen naar Rome en Parijs vestigde hij zich in Oostende en later in Brussel. Daar werd Nussbaum in 1940 gearresteerd door de Belgische autoriteiten vanwege zijn Duitse staatsburgerschap en geïnterneerd in Zuid-Frankrijk. Hij wist te ontsnappen en dook onder in het door de Duitsers bezette Brussel. Vlak voor de bevrijding werd hij opgepakt en vervolgens in Auschwitz vermoord.

- advertentie -

De tentoonstelling ‘Felix Nussbaum – Kunstenaar in ballingschap’ valt samen met het leggen van de eerste stolpersteine in Zwolle, op 6 april 2014. Stopersteine (struikelstenen) zijn een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen worden voor de deuren gelegd van burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd. In Duitsland zijn inmiddels al duizenden van deze stenen geplaatst en ook in landen als Oostenrijk, Hongarije en Tsjechië zijn ze inmiddels te vinden. In Nederland liggen ook veel struikelstenen.

Zusterboek Meester Geertshuis (Geert Grote Huis)
Zusterboek Diepenveen (Geert Grote Huis)Het Geert Groote Huis…
MuseumkidsVolgende week woensdag organiseren zo´n honderd Nederlandse musea…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: