FIFA stelt onderzoek in naar gebruik ‘poppies’ tijdens interland

Op 11 november, Remembrance Day, worden in Groot-Brittannië altijd alle oorlogsslachtoffers herdacht. Klaprozen (poppies) zijn het symbool van de herdenking, als verwijzing naar de klaprozen die tijdens de Eerste Wereldoorlog rond de loopgraven groeiden. Omdat er interlands werden afgewerkt op 11 november wilden Engeland, Schotland en Wales graag spelen met rouwbanden met daarop een afbeelding van een klaproos. De FIFA verbood dit.

De wereldvoetbalbond gaf aan de rouwband te beschouwen als een politiek statement, en die zijn officieel verboden. FIFA stond het gebruik van de klaproos-band daarom niet toe. Uit angst voor sancties besloot Wales de herdenkingsband dan maar niet te gebruiken. Schotland en Engeland speelden tegen elkaar en besloten de rouwbanden ondanks het verbod toch te dragen.

De FIFA heeft officieel een onderzoek ingesteld naar het gebruik van de rouwbanden door deze twee landen. Het is dus mogelijk dat deze landen nog bestraft worden omdat zij op 11 november een eerbetoon brachten aan hun oorlogsslachtoffers. In het ergste geval krijgen de landen puntenaftrek. Waarschijnlijker is dat er een geldboete wordt opgelegd. De Britse premier Theresa May haalde in aanloop naar de herdenking in felle bewoordingen uit naar de voetbalbond:

“Laat de FIFA eerst orde op zaken stellen in eigen huis voor ze ons vertellen wat we moeten doen.”

Opvallend is overigens dat de drie landen vijf jaar geleden in november wel gewoon mochten spelen met een afbeelding van een klaproos. FIFA verbood dit toen aanvankelijk ook, maar bond in na protesten van prins William en premier David Cameron.

- advertentie -

Boek: Remembrance Day

Waarom Britten ‘poppies’ dragen

Audrey en haar moeder Ella van Heemstra, 1930-1935. AUDREY HEPBURN FAMILY PHOTO COLLECTION: COPYRIGHT © 2016.
Het Airborne Museum in Oosterbeek werkt momenteel aan een tentoonstelling over de…
Het batje van Hiroji Satoh (http://ooakforum.com/)
In 1997 werd Tonny de Jong Europees Kampioen op de schaats. Een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: