Film over het Beleg van Haarlem (1572-1573)

Kenau op een schilderij van Barend Wijnveld en J.H. Egenberger (1854)

Regisseur Maarten Treurniet gaat een film maken over het Beleg van Haarlem (1572-1573). Hij heeft dat woensdag gezegd tegenover het ANP.

Voor het project is al 1,8 miljoen euro subsidie toegezegd door Telescoop, een project van onder meer de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Nederlands Filmfonds.

Het is de bedoeling dat de film over het Beleg van Haarlem in 2013 in de bioscopen te zien zal zijn.

- advertentie -Kaart van het Beleg van Haarlem

Beleg van Haarlem

Haarlem weigerde zich eind 1572 over te geven aan de Spanjaarden. De stad werd hierna zeven maanden lang belegerd. Op 12 juli 1573 gaf de stad zich over. Na de overgave werden ongeveer tweeduizend soldaten en aanhangers van Willem van Oranje vermoord.

In de film van Maarten Treurniet zal speciaal aandacht besteed worden aan Kenau Simonsdochter Hasselaer (ca. 1526-1588), een legendarisch figuur uit de tijd van het beleg. Deze gegoede Haarlemse burgerdochter speelde volgens de overlevering een heldenrol. Zo zou ze eind januari 1573 bijvoorbeeld aan het hoofd hebben gestaan van een compagnie van driehonderd Haarlemse vrouwen die een bestorming van de belegeraars wist af te slaan.

Spectaculair

De film over het Beleg van Haarlem wordt volgens regisseur Treurniet erg spectaculair, met veel gevechten en speciale effecten. Het script van de film is al klaar. De opnames beginnen naar verwachting eind 2012. Er zal waarschijnlijk gefilmd worden in Roemenië, Bulgarije of Letland.

Lees ook: Wilhelmus geschreven tijdens Haarlems Beleg

Jachthuis Sint HubertusDe omgeving van Jachthuis Sint Hubertus in…
Het leven is vurrukkullukDe leescampagne Nederland Leest staat dit…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: