‘Film over Margaret Thatcher komt te vroeg’

Margaret Thatcher
Deze week is in Groot-Brittannië de film ‘The Iron Lady over Margaret Thatcher in première is gegaan. De huidige Britse premier, David Cameron, is er niet zo heel blij mee. Hij sprak tegenover BBC-zender Radio 4 van ‘slechte timing’.

Wat Cameron betreft gaat de film te veel over ouder worden en de gevolgen van dementie en wordt er te weinig stilgestaan bij de ‘geweldige premier’ die Thatcher was. Hij had liever gezien dat de film op een ander moment was gemaakt.De premier liet zich wel positief uit over het acteerwerk en hoofdrolspeelster Meryl Streep. Volgens hem heeft zij de rol van Thatcher “fantastisch” vertolkt.

- advertentie -

Thatcher, bijgenaamd The Iron Lady, was van 1979 tot 1990 namens de Conservatieve Partij premier van Groot-Brittannië. Onder Thatcher voerde het land oorlog met Argentinië over de Falklandeilanden.

Het Groot-Brittannië onder Margaret Thatcher was niet erg Europa-gezind. “I want my money back” werd een beroemde uitspraak van haar. Ze vond de Britse bijdrage aan de EG te hoog. In 1990 trad Thatcher af als premier. Dit na rellen in heel Groot-Brittannië over de invoering van de poll tax, een inkomensonafhankelijke belasting.

In 2002 kreeg ze last van haar gezondheid en adviseerden artsen haar te stoppen met het geven van lezingen. Ze heef al enkele jaren te kampen met dementie.

De door Phyllida Lloyd geregisseerde film over Margaret Thatcher is vanaf 12 januari te zien in de Nederlandse bioscopen.

De Batavia met beschadigde mast - Foto: BataviawerfEen deel…
Bij de ramp kwamen 93 mensen om het leven…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier