Dark
Light

Operatie Manna – Filmbeelden voedseldropping Rotterdam opgedoken

Auteur:
1 minuut leestijd
Enkele leden van Bomber Command kort voor een vlucht - Foto: Bomber Command Association
Enkele leden van Bomber Command kort voor een vlucht - Foto: Bomber Command Association

Privébeelden van operatie manna, de voedseldropping die de laatste week van de Tweede Wereldoorlog werd uitgevoerd boven Nederland, zijn gevonden in een woning in Goeree-Overflakkee. De beelden zijn gerestaureerd en openbaar gemaakt door het Gemeentearchief Rotterdam.

Voedsel wordt gedistribueerd – Foto: Still YouTube
De 8mm-film is erg bijzonder omdat deze van dichtbij laat zien hoe de droppings verliepen. Op de beelden is onder meer te zien dat het hongerige volk meteen begint te eten en dat de vliegtuigen erg laag vliegen om te voorkomen dat het voedsel kapot gaat.

Operatie Manna

Operatie Manna werd kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog uitgevoerd. Het Nederlandse volk kwam toen net uit de hongerwinter en er stierven talloze mensen aan een hongerdood. Na overleg met de Duitsers mochten er eind april voedseldroppings worden gehouden boven Nederland. De operatie werd onder meer uitgevoerd door bommenwerpers van de Bomber Command, een speciale legereenheid van de Royal Air Force (RAF) die in Duitsland werd gevreesd vanwege hun bombardementen.

Unieke beelden

De unieke beelden van de voedseldroppings boven Rotterdam zijn gemaakt door Carel van der Zwam. Zijn dochter, Riet Schoute, heeft de filmbeelden na overleg met haar familie geschonken aan het OorlogsVerzetsMuseum. Op de films zijn duidelijk de Rotte, Terbregge en de Koningskerk te zien waar de vliegtuigen erg laag over vlogen. Ook is te zien wat er na de droppings met het voedsel gebeurde.

De gerestaureerde film ligt opgeslagen in de collectie van het Gemeentearchief van Rotterdam. Ook wordt hij doorlopend vertoond in het OorlogsVerzetsMuseum en staat hij op YouTube.

De gerestaureerde film:

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×