Filmmaker George Sluizer (82) overleden

George Sluizer (cc - Martijn Savenije)

George Sluizer (cc – Martijn Savenije)

De Nederlandse filmregisseur en producer George Sluizer is zaterdag op 82-jarige leeftijd overleden.

Hij was de zoon van de George Sluizer die tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte voor Radio Vrij Nederland.


Zelf ging Sluizer na de oorlog studeren aan de filmschool van Parijs tussen 1954 en 1956. Ook deed hij ervaring op als regieassistent bij Michael Anderson en Bert Haanstra. Met steun van laatstgenoemde maakte Sluizer in 1961 de korte film De lage landen (ook beken als Land uit mensenhanden).

Zijn debuut voor wat betreft de lange film maakte Sluizer in 1972 met João en het mes. In 1988 maakte hij naam met de film Spoorloos, naar het boek Het gouden ei van Tim Krabbé. De hoofdrol in deze film werd vertolkt door Johanna ter Steege. Hierna vertrok Sluizer naar de Verenigde Staten waar hij een Engelstalige versie van Spoorloos maakte onder de titel The Vanishing.

- advertentie -

In 1993 werkte de Nederlander aan de film Dark Blood toen hoofdrolspeler Riber Phoenix plotseling overleed aan een overdosis drugs. De film werd stopgezet en uiteindelijk niet afgemaakt, wat een grote teleurstelling voor de regisseur was omdat de film zijn grote doorbraak had moeten zijn. Twee jaar geleden maakte Sluizer de film alsnog af, door de ontbrekende scènes te vervangen door een voice-over.

GTrailer van ‘Spoorloos’ (1988)

NPO Geschiedenis
NPO GeschiedenisGeschiedenis 24, het historische portaal van VPRO…
Verborgen Verleden
In de serie Verborgen Verleden worden prominente Nederlanders gevolgd tijdens hun zoektocht…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: