Financiële steun voor Eise Eisinga Planetarium

Eise Eisinga Planetarium – Foto: CC/Niels Elgaard Larsen

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) steunt een uitbreiding van het beroemde Eise Eisinga Planetarium in Franeker met een geldbedrag van 15.000 euro.

Het planetarium in Franeker is momenteel het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Het nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga (1744-1828). Hij bouwde het aan het plafond van zijn woonkamer.


Het Rijk kocht het planetarium in 1825 aan en als tegenprestatie moest Eise Eisinga uitleg geven ‘aan het volk’. Het Planetarium is dat altijd blijven doen, ook nadat het aan de gemeente Franeker werd overgedragen. Het Eise Eisinga Planetarium bestaat niet dus niet alleen het planetarium. Het is ook een museum dat een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten herbergt.

- advertentie -

Dit museum wil nu uitbreiden met een educatieve ruimte. Daar moeten bezoekers straks ook via moderne technieken kennis kunnen maken met ons zonnestelstel. De RCE ondersteunt deze plannen met een bedrag van 15.000 euro.

Het Eise Eisinga Planetarium staat sinds een paar jaar op een ‘voorlopige lijst van Nederlands’ werelderfgoed’. Samen met de RCE gaat het museum de komende tijd een zogenaamd nominatiedossier samenstellen dat dan later ingediend kan worden bij werelderfgoedorganisatie Unesco.

Canonclip 25: Eise Eisinga

huis-bergh-middeleeuwse-handschriften-1
Huis Bergh toont verzameling middeleeuwse handschriften Kasteel Huis Bergh…
Artist impression van het nieuwe museum - Foto: BMD…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: