Flamencogitarist Manitas de Plata (93) overleden

Manitas de Plata in 1968

Manitas de Plata in 1968

De Franse gitarist Manitas de Plata is donderdag op 93-jarige leeftijd overleden.

De Fransman werd op 7 augustus 1921 geboren als Ricardo Baliardo als kind van zigeuners. Hij werd bekend onder zijn artiestennaam Manitas de Plata, wat in het Catalaans zoveel betekent als Zilveren handjes.

Manitas de Plata was een autodidact. Hij maakte naam doordat hij geregeld optrad op een groot zigeunerfestival in Camargue, in het zuiden van Frankrijk. In 1964 hoorde de beroemde kunstenaar Pablo Picasso hem in Arles spelen. Picasso was zeer onder de indruk en zou gezegd hebben dat de gitarist van grotere was dan hijzelf.

Flamenco-traditie

Halverwege de jaren zestig brak Manitas de Plata definitief door. Er werden foto’s waarop de kunstenaar te zien was tentoongesteld in New York en hij mocht optreden in de beroemde Carnegie Hall aldaar.

- advertentie -

Manitas de Plata reisde met zijn gitaar uiteindelijk de hele wereld over. Hij stond bekend om zijn eigen stijl en was er niet wars van om zo nu en dan eens ritmes te gebruiken die ‘officieel’ buiten de flamenco-traditie vielen.

Volledig concert van de gitarist:

Michail Gorbatsjov in 2010 - cc
Michail Gorbatsjov, de laatste president van de Sovjet-Unie, is zondag in Berlijn
Die Linke
De Duitse politieke partij Die Linke, voortgekomen uit de communistische SED uit…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: