Meer bezoekers voor musea maar geen reden voor gejuich

In 2014 brachten 26 miljoen mensen een bezoek aan een Nederlands museum. Een stijging van 2,7 miljoen ten opzichte van een jaar eerder. Op basis van deze cijfers concluderen dat het dus goed gaat met de museale sector is echter te makkelijk. Ondanks de landelijke stijging heeft een grote groep musea het namelijk erg moeilijk.

Dit blijkt uit het rapport Museumcijfers 2014 (pdf) van de Museumvereniging. Door teruglopende subsidies zijn verschillende musea in de rode cijfers beland. Met name kleine musea hebben het volgens de vereniging lastig:

“Hoewel zij hun eigen inkomsten weten te verhogen en er in slagen hun lasten te verlagen, is dit niet voldoende om de subsidiedaling op te vangen. De subsidiedalingen (70% van de musea heeft hiermee te maken) zijn vooral het gevolg van gemeentelijke bezuinigingen.”

Dat de landelijke cijfers zo positief zijn, komt door een kleine groep musea die het buitengewoon goed doet. Het gaat dan bijvoorbeeld om het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis. Deze musea trekken overigens ook veel buitenlands dan bezoek. Het bezoek aan het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis komt voor maar liefst 80 procent procent uit het buitenland. Musea voor natuurhistorie, bedrijf, wetenschap en techniek, en volkenkunde trekken bij uitstek veel lokaal en binnenlands bezoek.

De museale sector is momenteel goed voor 10.362 banen. In 39 procent van de gevallen gaat het echter om onbetaalde arbeid.

- advertentie -

Eigen inkomsten en bezuinigingen

De aansporingen van de overheid om te zorgen voor meer eigen inkomsten, lijken effect te hebben gehad. De eigen inkomsten namen met 40 procent toe bij musea met een sterke subsidiedaling en met 15 procent bij musea met een minder sterke subsidiedaling. Opvallend is dat de eigen inkomsten van musea die niet te maken kregen met een subsidiedaling met 49 procent stegen. De Museumvereniging:

“Blijkbaar verkeren zij in een goede uitgangspositie om meer eigen inkomsten te verwerven.”

Eigen inkomsten zijn vooral gestegen door het heffen van hogere entreegelden. Musea die zwaar zijn geraakt door (vooral de lokale) bezuinigingen zijn erin geslaagd de eigen inkomsten te verhogen en de lasten terug te dringen (met name in bedrijfsvoering), maar dat bleek niet voldoende om de subsidiedaling op te vangen. Deze musea kampten in 2014 met een exploitatietekort van gemiddeld 68.000 euro.

Boek: De 250 leukste musea van Nederland en Vlaanderen

Het Scheepvaartmuseum (Eddo Hartmann)
Een jaar geleden trad Pauline Krikke aan als algemeen directeur bij het…
Kersttafel in de voormalige eetkamer van prinses Margriet
Gedurende de laatste weken van het jaar staat Paleis Het Loo in…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier