Florida

Vlag van Florida

Vlag van Florida


Staat in het zuidoosten van de Verenigde Staten met een oppervlakte van 170.451 km waarvan ongeveer 18 procent uit water bestaat. Bijnaam van de staat Florida is Sunshine State. Tallahassee is de hoofdstad van de zuidelijke staat die ongeveer 17,3 miljoen inwoners telt.


De Spaanse conquistador Juan Ponce de León was in 1513 de eerste Europeaan die het gebied zag. Na zijn bezoek verkenden verschillende andere ontdekkingsreizigers, zoals zijn landgenoten Pánfilo de Narváez en Hernando de Soto, het gebied.

De eerste blijvende nederzetting werd in 1565 in St-Augustine gevestigd door de Spanjaard Pedro Menendez de Avilés die daarvoor een Franse kolonie uitmoordde. De Fransman René Goulaine de Laudonnière wist te ontkomen en schreef later – 1586 – een boek over deze gebeurtenis: Histoire notable de la Floride.

- advertentie -

De gestichte nederzetting St.Augustine werd in 1586 geheel verwoest door de Engelse ontdekkingsreiziger, piraat en politicus Francis Drake. In de periode hierna verdreven de Engelsen de Spanjaarden steeds verder uit het gebied. Engeland verdeelde Florida hierna in oost- en west-Florida. In 1783 verloren de Engelsen de binnengehaalde gebieden echter weer aan de Spanjaarden.

De staat Florida in het rood gemarkeerd

De staat Florida in het rood gemarkeerd

In 1819 werden de Spanjaarden door het zogenaamde Adams-Onísverdrag gedwongen Florida aan de Verenigde Staten te geven. De Spanjaarden waren in die periode steeds zwakker geworden in Noordelijk Amerika. Nadat Florida onderdeel was geworden van de VS kwamen er steeds meer blanken in het gebied te wonen. Deze blanken kregen vervolgens steeds vaker problemen met de oorspronkelijke bevolking waardoor de Seminolenoorlog, tussen de blanken en de indianen, in 1835 uitbrak. Deze oorlog duurde tot 1842.

Florida trad op 3 maart 1845 als staat toe tot de Verenigde Staten. Dit als 27ste. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) koos Florida de zijde van de zuidelijke Geconfedereerde Staten van Amerika.

Link:

Vlag van Delaware Kleine aan de oostkust van Amerika…
Vlag van Georgia Aan de oostkust van Amerika gelegen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: