Dark
Light

‘Fortuna van Urk’ komt uit Rotterdam

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: NOS/Pauline Broekema
De zogenaamde Fortuna van Urk, een beeldfragment dat jaren geleden bij Urk gevonden werd, blijkt helemaal geen Romeins beeld te zijn. Het beeld is veel jonger en afkomstig uit Rotterdam.

Jarenlang werd de Fortuna van Urk in Flevoland tentoongesteld. Het beeld was onder meer te zien in Museum Schokland. Het werd daar gepresenteerd als een van de bewijzen van Romeinse bewoning in en rond Urk. Uit een reportage van de NOS blijkt dat dit onzin is. Het beeld is helemaal niet Romeins.



RTV Rijnmond sprak met Nora Schadee van Museum Rotterdam:

Al na de vondst van het beeld hadden verschillende deskundigen hun twijfels. Volgens sommigen ging het niet om een beeld uit de tweede eeuw na Christus, maar om een beeld uit de zeventiende of zelfs achttiende eeuw.

Onlangs meldde zich een man bij museum Nieuw Land in Lelystad. De man herkende het beeld. Als kind had hij geregeld gespeeld in de haven bij Urk en daar kwamen in de jaren 40 geregeld schepen puin uit het zwaar gebombardeerde Rotterdam storten. Dit puin werd onder meer gebruikt voor de aanleg van dijken in de Noordoostpolder. De man herinnerde zich dat hij de vrouwenkop als kind tussen dit puin had zien liggen. Samen met zijn vriendjes had hij mee naar huis willen nemen, maar daarvoor was het te zwaar. De kinderen lieten het beeld halverwege achter op een akker.

Nadat museum Nieuw Land dit verhaal ter ore was gekomen, nam de conservator van het Flevolandse museum contact op met Museum Rotterdam.

Het beeld wordt momenteel onderzocht en het is nog niet met zekerheid te zeggen van welk Rotterdams gebouw het beeld afkomstig is. Conservator Nora Schadee van Museum Rotterdam vermoedt echter dat het beeld afkomstig is van het Oude Stadhuis van Rotterdam. Mogelijk heeft het onderdeel uitgemaakt van een beeld van de stadsmaagd van de havenstad.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×