Fossielen onbekende gevederde dinosaurus ontdekt

Zo zou de Yutyrannus Huali er ongeveer uit moeten hebben gezien – Afb: Beijing Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology

In China zijn sporen gevonden van drie grote gevederde dinosaurussen. De soort was tot nu toe niet bekend en blijkt een voorouder van de Tyrannosaurus Rex te zijn. Het wetenschappelijke tijdschrift Nature maakte woensdag melding van de vondst.

Het dier had een lengte van negen meter en zou ongeveer 1400 kilo hebben gewogen, Het is daarmee het grootst bekende gevederde diersoort. De veren van de sauriër zouden ongeveer vijftien centimeter lang zijn geweest.

Waarom de sauriër precies veren had is nog niet bekend.

- advertentie -Gezien zijn formaat en de grootte van de veren is het eigenlijk niet mogelijk dat hij ook echt kon vliegen. Mogelijk gebruikte de sauriër de veren, net als sommige vogels vandaag de dag, bij paringsrituelen.

De nieuwe soort heeft de naam Yutyrannus Huali gekregen. Dit betekent, in een mengsel van Latijn en Mandarijn, iets als prachtige gevederde tiran.

De fossielen werden gevonden in de provincie Liaoning, in het noordwesten van China waar al vaker bijzondere resten van dinosaurussen zijn gevonden. Uit de gevonden fossielen blijkt dat de Yutyrannus Huali drievingerige klauwen, scherpe tanden en een spitse kop had.

keltische-muntschat-fullinsdorf-gr
Foto: Archeologische dienst BasellandIn het noorden van Zwitserland zijn…
ontdekt-in-leiden-gezichtsmasker-gordon-265
Romeins gezichtsmasker 'Gordon'De Leidse wethouder van cultuur, Jan-Jaap de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: