Fotograaf Koen Wessing (68) overleden

Het boek ‘Chili september 1973’


Fotograaf Koen Wessing is woensdag op 68-jarige leeftijd overleden. hij was al lange tijd ziek. Het Nederlandse fotobureau Hollandse Hoogte heeft dat woendagavond bekendgemaakt.

Koen Wessing maakte onder meer naam als fotograaf door een fotoreportage die hij in 1973 maakte van de coup van Pinochet in Chili. Het fotoboek, getiteld Chili september 1973, dat over deze periode verscheen is, zeker onder fotografen en journalisten, nog altijd zeer populair.Wessing werd januari 1942 geboren in Amsterdam en besloot eind jaren vijftig fotograaf te worden. Na een jaar te hebben gestudeerd aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs werd hij assistent van fotograaf en cineast Ed van der Elsken.

- advertentie -

Als fotograaf deed Wessing onder meer verslag van de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam en de Nieuwmarktrellen in 1975. Veder fotografeerde hij onder meer politieke en maatschappelijke gebeurtenissen in Europa en Latijns Amerika.

Volgende maand wordt in Chili een tentoonstelling geopend met werk dat Wessing in 1973 in dat land maakte. Directeur Louis Zaal van fotobureau Hollandse Hoogte:

Het was zijn vurige wens dat zijn foto’s terug gegeven werden aan de Chilenen. Het is jammer dat hij dat niet meer mag meemaken.

Als fotograaf werkte Wessing onder meer in Afghanistan, Albanië, Burundi, El Salvador, Guinnee Bissau, Indonesië, Nicaragua en Roemenië. Volgens de directeur van Hollandse Hoogte voelde Wessing zich erg betrokken bij het lot van onderdrukte volken. Zaal:

Juist deze man van weinig woorden kon makkelijk contact maken met mensen wiens taal hij niet kende. Prachtige menselijke beelden waren niet zozeer bewijzen van armoede en onderdrukking: het waren meer beelden van menselijke trots en doorzettingsvermogen.

Slideshows van Wessing’s Chili-foto’s:


ming-vaas-dorset-gr
Foto: Dukes AuctioneersEen gepensioneerde arbeider van een Britse chocoladefabriek…
Het Letterkundig Museum in Den Haag wijdt een gelegenheidstentoonsteling aan de kinderboekenschrijfster…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: