Dark
Light

Fotograaf Koen Wessing (68) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd

Het boek ‘Chili september 1973’
Fotograaf Koen Wessing is woensdag op 68-jarige leeftijd overleden. hij was al lange tijd ziek. Het Nederlandse fotobureau Hollandse Hoogte heeft dat woensdagavond bekendgemaakt.

Koen Wessing maakte onder meer naam als fotograaf door een fotoreportage die hij in 1973 maakte van de coup van Pinochet in Chili. Het fotoboek, getiteld Chili september 1973, dat over deze periode verscheen is, zeker onder fotografen en journalisten, nog altijd zeer populair.

Wessing werd januari 1942 geboren in Amsterdam en besloot eind jaren vijftig fotograaf te worden. Na een jaar te hebben gestudeerd aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs werd hij assistent van fotograaf en cineast Ed van der Elsken.

Als fotograaf deed Wessing onder meer verslag van de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam en de Nieuwmarktrellen in 1975. Veder fotografeerde hij onder meer politieke en maatschappelijke gebeurtenissen in Europa en Latijns Amerika.

Volgende maand wordt in Chili een tentoonstelling geopend met werk dat Wessing in 1973 in dat land maakte. Directeur Louis Zaal van fotobureau Hollandse Hoogte:

“Het was zijn vurige wens dat zijn foto’s terug gegeven werden aan de Chilenen. Het is jammer dat hij dat niet meer mag meemaken.”

Als fotograaf werkte Wessing onder meer in Afghanistan, Albanië, Burundi, El Salvador, Guinnee Bissau, Indonesië, Nicaragua en Roemenië. Volgens de directeur van Hollandse Hoogte voelde Wessing zich erg betrokken bij het lot van onderdrukte volken. Zaal:

“Juist deze man van weinig woorden kon makkelijk contact maken met mensen wiens taal hij niet kende. Prachtige menselijke beelden waren niet zozeer bewijzen van armoede en onderdrukking: het waren meer beelden van menselijke trots en doorzettingsvermogen.”

Fotoboek: Koen Wessing
Boek: Chili, September 1973 – Koen Wessing

Slideshows van Wessing’s Chili-foto’s:

https://youtu.be/paFPV3jVGDA

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×