Fotojournalist Simon Smit (98) overleden

De foto die Smits maakte van twee nonnen die naar de Taptoe Delft kijken – Leeuwarder Courant, 1955 (KB)

De Nederlandse fotograaf Simon Smit is in de nacht van vrijdag op zaterdag op 98-jarige leeftijd overleden. Smit werkte in zijn lange carrière onder meer bij het katholieke dagblad Het Binnenhof en de Haagsche Courant.

Smit was een bekende Nederlandse fotograaf. Hij won maar liefst twee keer de Zilveren Camera, in 1955 en 1957. Deze prijs wordt sinds 1949 toegekend aan de fotograaf die de beste persfoto van dat jaar heeft gemaakt.

Een van de beroemdste foto’s van Simon Smit is de foto die hij maakte van prinses Juliana en prins Bernhard op een tandem. Die foto ging de hele wereld over. Dit was echter niet een foto waarvoor hij een Zilveren Camera kreeg. De eerste keer kreeg hij deze prijs voor een foto van twee nonnen die vanaf het dak van het klooster naar de Taptoe Delft kijken.

- advertentie -

Twee jaar later won hij de prijs opnieuw, toen voor een foto waarop te zien is hoe een blinde man uit het water wordt gered.

Fotojournalist Simon Smit (98) overleden

Hotel de Wereld - Foto: CC/DoorwerthHotel de Wereld in…
Het naamplaatje van Lea Judith de La Penha -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: