Foto’s executie Nederlands-Indië opgedoken

De Volkskrant opent dinsdag met het nieuws over de ontdekte foto’s

De Volkskrant meldt dinsdag dat er voor het eerst in de geschiedenis foto’s zijn opgedoken van executies in voormalig Nederlands-Indië. De beelden zijn vermoedelijk gemaakt tijdens de politionele acties.

De foto’s, die dinsdag in de Volkskrant zijn gepubliceerd, zijn afkomstig uit het privéalbum van een soldaat en werden onlangs gevonden door een medewerker van het gemeentearchief van Enschede.

Op een foto is te zien hoe drie personen, hoogstwaarschijnlijk Indonesiërs, voor een greppel worden geëxecuteerd. Een andere foto toont een groot aantal lijken in de greppel met enkele Nederlandse soldaten die toekijken.

- advertentie -

Experts van het NIOD en het Nederlandse Instituut voor Militaire Historie (NIMH) zeggen tegen de Volkskrant dat het om unieke foto’s gaat. Historici die de foto’s hebben bekeken twijfelen volgens de kant ook nietMilitaire kolonne tijdens de eerste politionele actie – Foto: Tropenmuseum

aan de echtheid. Waar en waarom de executie heeft plaatsgevonden is nog niet bekend. De foto’s werden gemaakt door een soldaat uit Enschede die als dienstplichtige in Nederlands-Indië diende. Hij is inmiddels overleden. Hij werd in 1947 uitgezonden en keerde pas in 1950 terug, na de soevereiniteitsoverdracht.

Een medewerker van het gemeentearchief van Enschede zag de albums enige tijd geleden in een vuilcontainer liggen en haalde ze eruit. Bij het doorbladeren van het album bleek het om bijzondere foto’s te gaan.

Onderzoek

Vorige maand pleitten directeuren van drie onderzoeksinstituten nog voor een groot nieuw onderzoek naar het militaire optreden van Nederland in voormalig Nederlands-Indië in de jaren 1945-1949.

Volgens de directeuren van het NIOD, Nederlands Instituut voor Militaire Historie en het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) is er door zowel Nederlandse militairen als Indonesische groeperingen veel excessief geweld gebruikt. Een onderzoek zou hierover helderheid moeten geven.

sitestat

kathedraal-reims-1962
Adenauer en De Gaulle in de kathedraal van Reims,…
[caption id="attachment_17140" align="alignleft" width="265"]Postbus 51Sinds 1 juli bestaat Postbus 51 niet meer.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: