Foto’s van ‘geboren’ criminelen

De biologische oorzaken van crimineel gedrag

In een nieuwe tentoonstelling toont museum Het Dolhuys in Haarlem komend najaar foto’s die de beroemde psychiater Cesare Lombroso van criminelen maakte. Lombroso was een pionier in het onderzoek naar de biologische oorzaken van crimineel gedrag.

Foto uit het archief van Lombroso

Foto uit het archief van Lombroso

Op de tentoonstelling, getiteld Levenslang, is ook de passer te zien waarmee Lombroso (1835-1909) de schedels van zijn patiënten op mat. De geboren crimineel is volgens hem te herkennen aan lichamelijke kenmerken, zoals bijvoorbeeld schedelvorm en gelaat. Alle ‘afwijkingen’ legde hij in foto’s vast.

De foto’s zijn afkomstig uit het Museo Lombroso in Turijn.

Levenslang laat ook moderne wetenschap zien. Aan de hand van MRI-scans krijgt de bezoeker bijvoorbeeld een kijkje in het criminele brein. De meeste wetenschappers zijn het er tegenwoordig over eens dat aangeboren kenmerken en omgevingsfactoren elkaar beïnvloeden.

- advertentie -

Verder zijn er in Haarlem straks mugshots en kunstwerken te zien waarop misdadigers zijn afgebeeld.

De tentoonstelling Levenslang is te zien van 8 oktober 2014 tot en met 29 maart 2015.

Ouderwetse kinderwagen - ccSinds deze week zijn vrouwen…
Donald Duck-tentoonstelling bij Museum Meermanno (Afb Disney)
Donald Duck-tentoonstelling bij Museum Meermanno (Afb Disney)Museum Meermanno…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: