Foto’s Vincent Mentzel naar Rijksmuseum

Joop den Uyl op een verkiezingsbijeenkomst van de PvdA, 1972 – Foto: Vincent Mentzel

Het Rijksmuseum heeft ruim 2300 foto’s uit het archief van de Nederlandse fotograaf Vincent Mentzel verworven. De foto’s dateren uit de periode 1965-2010 toen Mentzel werkzaam was voor NRC
Handelsblad.

De verzameling die het museum heeft verworven bevat foto’s uit de Haagse politiek tussen eind jaren zestig en begin jaren tachtig en reisreportages uit de jaren tachtig en negentig. Mentzel deed met zijn camera onder meer verslag van de eerste vrije verkiezingen in de DDR na de val van de muur. Ook aangekocht door het Rijksmuseum is een serie- advertentie -

portretten die Mentzel maakte van bekende Nederlanders als Harry Mulisch, Annie M.G. Schmidt, Jan Wolkers en Hugo Claus.

Mentzel werkte vanaf begin jaren zeventig als staffotograaf voor de NRC. De Haagse politiek fotografeerde hij op een vernieuwende manier. Zo legde hij politici bijvoorbeeld als een van de eersten ook achter de schermen vast. Na zijn carrière aan het Binnenhof maakte Mentzel verschillende reportages in het buitenland. Zijn foto’s werden onder meer gepubliceerd in buitenlandse tijdschriften als Newsweek, TimeLife en de New York Times.

De fotograaf is blij dat een deel van zijn foto´s naar het Rijksmuseum gaat:

Ik ben zeer vereerd dat Rembrandt en ik samen bijeen bewaard zullen gaan worden in de collectie van het Rijksmuseum. Voor mij is het belangrijk dat mijn verzameling foto’s niet uiteen valt en dat het museum zich bereid toont fotografie in het algemeen, dus ook mijn foto’s, zoveel zorgzame aandacht te geven.

Een deel van de door het Rijksmuseum verworven foto’s is momenteel te zien in een tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam.

Vincent Mentzel te gast bij Kunststof

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Golden EarringIn het Haags Historisch Museum is vanaf komend…
Pagina uit het getekende dagboek Korporaal Flip Peeters maakte…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: