Frankrijk en Duitsland herdenken begin WOI samen

De Franse president François Hollande en de Duitse president Joachim Gauck gaan komende zomer gezamenlijk het begin van de Eerste Wereldoorlog herdenken. Dat meldt de NOS.


Het is in 2014 precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Het mondiale conflict kostte maar liefst negen miljoen soldaten het leven. De oorlog begon op 28 juli 1914 met de Oostenrijks-Hongaarse invasie van Servië.

De herdenking die Hollande en Gauck bijwonen vindt echter plaats op 3 augustus omdat Duitsland op die dag in 1914 de oorlog verklaarde aan Frankrijk. Een dag later trokken de Duitsers België binnen. Groot-Brittannië verklaarde vervolgens de oorlog aan Duitsland omdat dat land de neutraliteit van België had gegarandeerd.

François Hollande nodigde zijn Duitse ambtsgenoot per brief uit en die blijkt de uitnodiging te hebben geaccepteerd.

- advertentie -

Frankrijk houdt ook een grote herdenking op 14 juli, de Franse nationale feestdag. Het land heeft voor die dag vertegenwoordigers van alle 72 landen die betrokken waren bij de Eerste Wereldoorlog uitgenodigd om een defilé op de Champs-Elysées bij te wonen.

11 nov 1918, wapenstilstand Eerste Wereldoorlog
Om 11 uur ’s ochtends op 11 november 1918 beëindigden de strijdende…
Intocht prins zu Wied. Van links naar rechts…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: