Frankrijk en Duitsland herdenken Eerste Wereldoorlog

Herdenkingsmonument bij Vieil Armand - cc

Herdenkingsmonument bij Vieil Armand – cc

Zowel de Franse president François Hollande als de Duitse president Joachim Gauck hebben zondag gezamenlijk een herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog bijgewoond. Tijdens de plechtigheid brachten de twee leiders onder meer een eerbetoon aan de duizenden militairen die tijdens de oorlog van 1914-1918 in het gebied sneuvelden.

Franse soldaat op zijn observatiepost, juni 1917

Franse soldaat op zijn observatiepost, juni 1917

Op 3 augustus 1914 verklaarde Duitsland de oorlog aan Frankrijk. Een dag later trokken Duitse troepen België binnen. Voor Groot-Brittannië was dit reden om Duitsland nog dezelfde dag de oorlog te verklaren. Het land had de neutraliteit van België namelijk gegarandeerd.

François Hollande en Joachim Gauck legden zondag samen de eerste steen voor een herdenkingsmonument op de begraafplaats van Vieil Armand. Dit monument opent volgens planning in 2017 de deuren. Het was voor het eerst dat een Duitse president de herdenking in de Elzas bijwoonde.

In het gebied rond de begraafplaats werd honderd jaar geleden hevig gevochten. Er kwamen zo’n 30.000 mensen om het leven. Velen van van liggen in een anoniem graf.

- advertentie -

Maandag zijn de twee leiders in de Belgische stad Luik waar dan de Britse oorlogsverklaring wordt herdacht. Die herdenking wordt ook bijgewoond door de Belgische koning en de Britse premier Cameron.

Frankrijk en Duitsland herdenken Eerste Wereldoorlog

Universiteit Tübingen
Het leeuwenbeeld, gevonden in de Vogelherd-grot (Hilde Jensen,…
Bericht in het Bataviaasch Nieuwsblad van 5 augustus…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: