Frans Hals Museum koopt zeldzaam stilleven

Het aangekochte stilleven

Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft deze week een zeldzaam zeventiende-eeuws stilleven gekocht. Het gaat om een werk van kunstenaar Floris Gerritsz. van Schooten.

Floris van Schooten (ca. 1585-1656) was vanaf ongeveer 1606 tot zijn dood werkzaam in Haarlem. Hij is vooral bekend geworden met zijn stillevens. Het aangekochte werk is volgens het Frans Hals Museum één van zijn allerbeste werken. Werk vanFloris van Schooten is zeldzaam. Er zijn slechts drie andere stillevens van hem in Nederlandse musea aanwezig.

- advertentie -

Het schilderij is getiteld Stilleven met haringen, oesters en rookgerei en dateert uit 1625. Het verkeert nog in goede staat. Het Frans Hals Museum:

Het toont een veelvoud aan verleidelijke luxeobjecten: witbrood en wijn en glanzend verse oesters, ook toen al bekend als lustopwekkend. De pijp rechts staat klaar om te worden aangestoken; links ervan een chique tabaksdoosje, rechts een schaal met kooltjes en uiterst links de aansteekstokjes. Op de haring na waren al deze zaken voorbehouden aan de welgestelden uit de zeventiende eeuw. Het waren genotsmiddelen en daarom geregeld het mikpunt van kritiek van moralisten.


Stilleven met haringen, oesters en rookgerei dateert – Floris Gerritsz. van Schooten, ca. 1625


Floris van Schooten was een tijdgenoot van de vroegste Haarlemse stillevenspecialisten Floris van Dijcken Nicolaes Gilles. Het Frans Hals Museum bezit nog twee werken van de kunstenaar: een Keukenstuk uit 1620/25 en een Stilleven met ham en kaas uit 1638/40.

Hoeveel het museum voor het werk betaald heeft is niet bekendgemaakt.

rijksmuseum-tekening-pieter-lastman

[caption id="attachment_17076" align="alignnone" width="460"]De tekening van Pieter Lastman

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: