Dark
Light

Frans Hals Museum verwerft schilderij ‘De balspelers’

Auteur:
1 minuut leestijd
De reiziger - Frans Hals (Stiftung Heinz Kuckei Collectie, Berlijn)
De reiziger - Frans Hals (Stiftung Heinz Kuckei Collectie, Berlijn)

De balspelers - Jan Miense Molenaer, 1631
De balspelers – Jan Miense Molenaer, 1631
Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft een schilderij van Jan Miense Molenaer verworven. Het doek, getiteld De balspelers, dateert uit 1631 en is één van de bekendste werken van de Haarlemse schilder.

De reiziger - Frans Hals (Stiftung Heinz Kuckei Collectie, Berlijn)
De reiziger – Frans Hals (Stiftung Heinz Kuckei Collectie, Berlijn)
De voorstelling toont een kaatsbalspel dat op een open veld door boeren wordt gespeeld, twee tegen twee. Met een slaghout slaan zij de bal naar elkaar over. Onder de toeschouwers bevindt zich geheel rechts een chique stelletje. De dame wijst naar het balspel.


Hoewel het schilderij in privébezit is geweest, was het diverse malen in tentoonstellingen te
bewonderen, onder andere in het Rijksmuseum en het Frans Hals Museum. Laatstgenoemde museum over het werk:

Over de betekenis van dit schilderij is druk gespeculeerd. Was het schilderij bedoeld als waarschuwing voor deftige jongelui; wilde de schilder hen vertellen dat het met liefde is als met een kaatsbal – het kan alle kanten opgaan? Of was het luchtiger bedoeld?

Zeker is dat het één van de vroegste uitbeeldingen is van een zogenaamd ‘speelreisje’ – een bezoek van stadse jongelui aan het platteland, een gebruik dat in de zeventiende eeuw heel populair werd.

Hoeveel er voor de aanwinst is betaald, maakte het museum dinsdag niet bekend. Het doek is verworven met steun van de BankGiro Loterij.

Bruiklenen

Het aangekochte schilderij is momenteel in het museum te bewonderen, samen met een aantal bruiklenen. Tot het eind van dit jaar zijn bijvoorbeeld het Lachende jongetje uit de collectie van het Mauritshuis, Twee lachende jongens van het Hofje van Aerden in Leerdam en De reiziger uit Berlijn nog te gast in het museum. Drie werken van Frans Hals.

Niet alleen van Frans Hals zijn er nieuwe bruiklenen te zien, er zijn ook twee stillevens te zien van Pieters Claesz en Edwaerd Collier, een portretje van Hendrick Pot en een ‘vrolijk gezelschap’ van Richard Brakenburgh.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×