Frans Hals, oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan

Frans Hals, De luitspeler, ca. 1625 (Louvre)

Het Frans Hals Museum in Haarlem bestaat honderd jaar en viert dat met een speciale tentoonstelling getiteld Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan. Deze tentoonstelling is vrijdag officieel geopend door koningin Beatrix.

In de jubileumtentoonstelling worden sleutelstukken uit het oeuvre van Frans Hals gepresenteerd te midden van schilderijen van bekende voorgangers en tijdgenoten zoals Titiaan, Rembrandt, Rubens, Van Dyck en Jordaens. Volgens het museum kunnen bezoekers de zeventiende-eeuwse kunst beter begrijpen als ze geconfronteerd worden met de werken van verschillende meesters:


Beroemde schilders maakten hun werken immers vaak in reactie op elkaar, met de bedoeling de ander te overtreffen en iets bijzonders neer te zetten. Het resultaat van hun inspanningen is dan ook het beste te beoordelen wanneer vergelijkbare werken zij aan zij te zien zijn. De bezoeker kan zo zelf bekijken voor welke artistieke uitdagingen Hals moet hebben gestaan en wat hem uniek maakt.

Over Frans Hals is lang gedacht dat hij in de zeventiende eeuw nauwelijks bekend was en pas in de negentiende eeuw beroemd werd toen de Franse kunstcriticus Théophile Thoré-Bürger hem herontdekte. Volgens het museum was Frans Hals toont nieuw onderzoek echter aan dat Hals ook in de zeventiende eeuw al een gewaardeerd schilder was.

- advertentie -

De tentoonstelling Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan is te zien tot en met 28 juli 2013.

Het fenomeen Hals – Afb: Frans Hals Museum

Het fenomeen Hals

Tegelijk met de speciale jubileumtentoonstelling opent het Frans Hals Museum een nieuwe, permanente presentatie: Het fenomeen Hals. In deze presentatie wil het museum de bezoekers een beeld geven van de wereld van de kunstenaar. Een installatie, die bestaat uit 67 schermen van verschillend formaat, vertelt een biografisch beeldverhaal. Hierin komen niet alleen de bekende schilderijen van Frans Hals voorbij maar ook documenten en bekende citaten.

Catalogus bij de tentoonstelling:

DWDD-uitzending volledig in teken RijksmuseumDe Wereld Draait Door komt…
Still DWDDNog een paar weken en het nieuwe Rijksmuseum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: