Franstalig België eert grote schrijvers

Victor Hugo

Na het Jaar van de strip is er een nieuw toeristisch jaarthema in Franstalig België aangebroken: Het Wallonië van de grote schrijvers. In het kader van het nieuwe thema besteden verschillende musea in Wallonië de komende tijd met exposities en evenementen aandacht aan Victor Hugo en andere grote schrijvers die Zuid-België bezochten en hun getuigenissen over het land neerpenden.

In 2011 is het precies 150 jaar geleden dat Victor Hugo in Waterloo de laatste hand legde aan het manuscript van Les Misérables.Om precies te zijn: Hugo schreef op 30 juni 1861 om half negen in de ochtend het woord ‘einde’ onder het manuscript. De schrijver verbleef op dat moment in het Hôtel des Colonnes in Waterloo, tegenover de Leeuwenheuvel. Honderdvijftig jaar later is er in het Wellingtonmuseum van Waterloo een tentoonstelling te bezichtigen over de verschillende fasen van het schrijfproces en het daaropvolgende succes van Les Misérables.

- advertentie -

Luik

In Luik kan men in de voetsporen van belangrijke negentiende-eeuwse schrijvers als Victor Hugo en Alexandre Dumas treden. Deze schrijvers bezochten de stad die op dat moment een periode van economische bloei doormaakte. Victor Hugo liet mooie beschrijvingen over Luik na. Het in 2007 vernieuwde museum Grand Curtius laat in een tentoonstelling zien hoe Luik er in de tijd van Victor Hugo uit zag. De tentoonstelling is gratis te bezoeken. In het museum is ook een collectie religieuze kunst, glas en pendules te bezichtigen.

Georges Simenon

In Luik wordt uiteraard ook stilgestaan bij de Belgische schrijver Georges Simenon (1903-1989). Deze schrijver, die vooral bekend werd met de romans over inspecteur Maigret, werd op vrijdag 13 februari 1903 geboren in de Rue Léopold in Luik. In de stad is een wandeling uitgezet langs belangrijke plaatsen voor Simenon en zijn pennenvrucht inspecteur Maigret. Belangrijke punten worden gemarkeerd door een metalen beeltenis van een hoed en pijp, de beroemde attributen van Maigret. Zo voert de wandeling langs een gedenkplaat op het gemeentehuis met daarop de naam Maigret. Er wordt gezegd dat Simenon hier inspiratie voor de naam van zijn hoofdpersoon opdeed.

Meer informatie over het Waalse jaarthema Het Wallonië van de grote schrijvers is te vinden op de website www.walloniedesecrivains.be.

Ingegraven Shermantank op de IJsseldijk bij Olst - Foto:…
[caption id="attachment_11409" align="alignleft" width="265"]Sint-Willibrordkerk in Utrecht - Foto: CC/LuctorDe scheiding tussen Rooms-Katholieke…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: