Freddy Heineken was helemaal geen Heineken

Freddy Heineken in 1987 - Foto:  CC / Rob Bogaerts / Anefo

Freddy Heineken in 1987 – Foto: CC / Rob Bogaerts / Anefo

Freddy Heineken, voormalig directeur van de bierbrouwerij, blijkt geen echte Heineken te zijn geweest. Dat meldt de NOS op basis van boek van Annejet van der Zijl over Gerard Heineken, de grondlegger van het wereldberoemde bierimperium.


In werkelijkheid werd Freddy Heineken verwekt door Julius Petersen, de minnaar van zijn oma Mary Heineken-Tindal. Freddy Heineken was dus eigenlijk Freddy Petersen.

In de media wordt volop bericht over de onthulling. Volgens schrijfster Annejet van der Zijl was binnen de familie Heineken echter al lang bekend dat Freddy Heineken geen biologische Heineken was. Tijdens familielunches zou hier ook openlijk over zijn gepraat.

Boek en tentoonstelling

Het boek van de schrijfster draait om Gerard Heineken (1841-1893). In februari 1864 kocht deze Heineken, hij was toen pas 22 jaar oud, de Amsterdamse brouwerij De Hooiberg. Met zijn aankoop legde Heineken destijds de basis voor het huidige wereldconcern Heineken. Hij werd daarnaast een van de grondleggers van het moderne Amsterdam.

- advertentie -

Onder leiding van Gerard Heineken nam de bierproductie voortdurend toe en werd al na drie jaar een grotere brouwerij aan de Stadhouderskade gebouwd. De ondernemer en vernieuwer Heineken werd vervolgens zeer succesvol met het brouwen van het toen nieuwe, laaggistende ‘Beierse bier’ oftewel pils.

Naar aanleiding van de verschijning van de biografie, is bij het Stadsarchief Amsterdam de komende maanden de tentoonstelling Heineken’s Amsterdam – Gerard Heineken, brouwer en bouwer te zien.

BHIC zet 35.000 notariële akten onlineHet Brabants Historisch…
Google staat stil bij Olympisch Handvest
Google staat stil bij Olympisch HandvestOmdat de Olympische…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: