‘Freuds Droomland’ op Coney Island

Coney Island in 1908

Bij Museum Het Dolhuys in Haarlem is vanaf eind mei een tentoonstelling te zien rond Freuds Droomland, de amateurclub van psychoanalytici op Coney Island (1926-1972).

De Oostenrijkse neuroloog en psychiater Sigmund Freud (1856-1939), grondlegger van de psychoanalyse, bezocht de Verenigde Staten slechts één keer. Hij deed dit in het najaar van 1909 en bezocht toen ook Coney Island. Dit schiereiland in het uiterste zuiden van Brooklyn, was in het begin van de twintigste eeuw een plek vol recreatiegebieden en attractieparken.- advertentie -

Sigmund Freud in 1905

Freud ontmoette hier onder meer de psychoanalyticus Albert Grass, voorzitter van de zogenaamde ‘amateurclub van psychoanalytici’. Deze Grass was zo onder de indruk van Freud dat hij het pretpark ‘Freuds Dreamland’ ontwierp, gebaseerd op de theorieën van Freud over droomanalyse.

Museum Het Dolhuys besteedt de komende maanden aandacht aan dit bijzondere pretpark dat van 1926 tot 1972 bestond.

De tentoonstelling is gemaakt door de New Yorkse kunstenares Zoe Beloff. Enige tijd geleden raakte deze kustenares gefascineerd door het idee om de theorieën van Freud via de populaire cultuur kenbaar te maken aan het grote publiek. Het Dolhuys:

De tentoonstelling ‘Freuds Droomland’ toont op unieke wijze het gedachtegoed van Freud en de geschiedenis van Coney Island. De tentoonstelling bestaat uit een reconstructie van het pretpark, gemaakt aan de hand van kleurrijke maquettes, foto’s en tekeningen. De bezoeker ziet zowel lachspiegels als botsauto’s, maar ook zijn er negen films van de amateurclub van psychoanalytici die hun dromen hebben vastgelegd. Geheel geïnspireerd door ‘Die Traumdeutung’, hét boek van Freud uit 1899 dat wordt beschouwd als de grondlegging van de psychoanalyse, hebben zij hun dromen geanalyseerd om meer over hun onderbewustzijn aan de weet te komen.

Museum Het Dolhuys is gevestigd in een voormalig ‘dolhuis’ in Haarlem. Vroeger werden hier krankzinnigen, leprozen en pestlijders gehuisvest. Tegenwoordig is het het nationaal museum van de psychiatrie. De tentoonstelling Freuds Droomland is er van 25 mei tot en met 15 oktober 2011 te bezoeken.

The Coney Island Amateur Psychoanalytic Society

Vrouwensymbool uit de encyclopedie van Penard - Afb: Museum…
[caption id="attachment_11115" align="alignleft" width="265"]Endeavour - Foto: NASANASA stuurt vier 'gepensioneerd spaceshuttles' naar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: