Fundering Nijmeegse toren krijgt plek op Plein 1944

Oude kaart van Nijmegen – J.Blaeu, 1649

De fundering van de middeleeuwse stadstoren die onlangs in Nijmegen is gevonden, krijgt een plek op het toekomstige Plein 1944. De gemeente Nijmegen heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

De funderingen van de toren werd ruim een week geleden gevonden tijdens werkzaamheden aan de riolering in het centrum van Nijmegen. Het bestaan van de toren was niet bekend. Volgens archeologen dateert de toren uit het eind van de vijftiende of het begin van de zestiende eeuw en maakte deze vermoedelijk onderdeeluit van de tweede stadsuitleg.

- advertentie -

De restanten van de toren bevonden zich precies op de plek waar de ingang van een parkeergarage moet komen. Aanvankelijk heeft de gemeente Nijmegen onderzocht of het mogelijk was de toren op de oorspronkelijke locatie te behouden. De bouwwerkzaamheden zouden in dat geval echter veel vertraging oplopen. Bovendien zou dit veel extra kosten met zich meebrengen. De gemeente Nijmegen:

Om de unieke vondst in de toekomst voor de inwoners en bezoekers van Nijmegen te behouden wil het college de fundamenten van de toren voorzichtig weghalen en tijdelijk opslaan. Waneer de bouwwerkzaamheden op Plein 1944 zijn afgerond, worden de resten van de toren teruggebracht op een plek zo dicht mogelijk bij de plek waar hij is gevonden.

Beelden Omroep Gelderland van de restanten van de toren

urnenveld-graf-zutphen
Archeologen hebben in Zutphen een eeuwenoud urnenveld gevonden. De gemeente Zutphen heeft…
beer-265
Archeologen hebben in Argentinië resten van de grootste beer ooit gevonden. Volgens…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: