G.A. Bredero, Geestigh liedt-boecxken (1621)

Drie jaar na de vroege dood van de Amsterdamse dichter Bredero verschijnt dit Geestigh liedt-boecxken.

G.A. Bredero, Geestigh liedt-boecxken (1621)

G.A. Bredero, Geestigh liedt-boecxken (1621)

De uitgever Van der Plasse noemt het in zijn inleiding een ‘vierde vernieuwinge in den druck’. Er gaan dus drie drukken aan deze vooraf, maar daarvan is geen enkel exemplaar bewaard gebleven. Dit is het enig overgebleven exemplaar van die vierde druk. Een van de bekendste liederen eruit is het Boeren Gezelschap.

Het verhaalt over een bezoek van Amsterdammers, Arend Pieter Gijsen en Meeuwes, Jaap en Leen, aan de kermis te Vinkeveen. Het loopt uit op een vechtpartij. ‘Mydt der Boeren Feesten, sy zijn selden soo soet’, waarschuwt Bredero dan ook.

Blader door het Geestigh liedt-boecxken.

- advertentie -

Vorige topstukVolgende topstuk

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: G.A. Bredero, Geestigh liedt-boecxken (1621). Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Schepping van sterren en planeten volgens Michelangelo (Sixtijnse Kapel)
In het boek Gevecht met de tijd (Uitgeverij Aspekt) gaat historicus Gerard…
Dutch Details - Ed Ruscha
Kunstenaarsboek van Ed Ruscha De Amerikaanse kunstenaar Ed Ruscha (1937) wordt gezien…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: