Gaea

Gaea, de Aarde, wordt geboren uit de Chaos

Gaea, de Aarde, wordt geboren uit de Chaos


De Aarde of oermoeder. Zij is ontstaan uit de Chaos, het begin der dingen. Gaea is de godin van de natuur en wordt vaak afgebeeld als een mollige vrouw die oprijst uit de aarde om haar verbondenheid daarmee te symboliseren. De Grieken zagen de aarde als een grote, platte schijf met daaromheen de rivier Oceanus.

Gaea brengt Uranus en Pontus voort, de hemel en de zee. Daarnaast baart ze de twaalf Titanen, de drie Cyclopen en de Hecatonchiren, drie honderdarmige reuzen (Briareus, Gyes en Cottus). Uranus, de vader van de Titanen, de Cyclopen en de Hecatonchiren neemt de heerschappij van de wereld op zich.

Uranus ziet in de Cyclopen een bedreiging voor zijn positie en sluit ze op in Tartarus, de grote afgrond. Als moeder neemt Gaea het voor haar kinderen op. Zij schept staal, maakt daarvan een zeis en geeft deze aan Cronus, de jongste van de Titanen. Hij is de enige die gehoor geeft aan Gaea’s oproep de Cyclopen te hulp te komen. Kronos verminkt Uranus en neemt de wereldheerschappij over. Uit het bloed van Uranus ontstaan de Giganten en de Erinyen (wraakgodinnen). Uit Uranus’ geslachtsdeel wordt Aphrodite geboren.

Bij de Romeinen is Gaea bekend als Terra.

- advertentie -
Gaea wordt uit de Chaos geborenChaos (Grieks: gapende ruimte).…
Pontus en zijn dochter Ceto
Pontus en zijn dochter Ceto De personificatie van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: