Geboortekerk op werelderfgoedlijst Unesco

Geboortekerk in Bethlehem – Foto: CC/Wknight94

De Geboortekerk in Bethlehem is toegelaten tot de werelderfgoedlijst van Unesco. Het voorstel om de kerk op de lijst te plaatsen kwam van de Palestijnse autoriteiten.

VN-organisatie Unesco keurde eind vorig jaar een verzoek van de Palestijnen om volledig lid te worden van Unesco goed.

Voor deze beslissing was een tweederde meerderheid vereist en die werd behaald. Onder de tegenstemmers bevonden zich onder meer Duitsland, Tsjechië, Canada, Roemenië, Nederland en de Verenigde Staten. De Verenigde Statenschortten naar aanleiding van de toelating van de Palestijnen zelfs de contributie aan Unesco op.

Het eerste monument dat de Palestijnen sinds hun toelating aandroegen voor plaatsing op de lijst was de uit de zesde eeuw daterende Geboortekerk. De kerk op de Westelijke Jordaanoever trekt jaarlijks ongeveer twee miljoen bezoekers. Volgens sommigen staat de kerk op de plek waar Jezus geboren werd.

De Palestijnse delegatie die de kerk aandroeg is van mening dat de Geboortekerk bedreigd wordt vanwege de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever. De kerk zou vanwege die bezetting de afgelopen vijftig jaar bijvoorbeeld slecht zijn onderhouden.

Israël is niet blij met het feit dat de kerk op de werelderfgoedlijst is geplaatst. Volgens het land is er sprake van een ‘politieke beslissing’.

Behalve de kerk is ook de pelgrimsroute naar de Geboortekerk op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Vijftiende-eeuwse insigne met een afbeelding van Servatius en twee…
[caption id="attachment_16905" align="alignleft" width="265"]Afbeelding van heksen in een vijftiende-eeuws handschriftDe gemeenteraad van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: