Gedenkbord Vluchtoord Gouda 1914-1918

Half september wordt in Gouda een herdenkingsbord onthuld op de plaats waar tijdens de Eerste Wereldoorlog het vluchtoord Gouda was gevestigd: een ‘Belgisch dorp’ in Gouda.

Circa 1 miljoen Belgen vluchtten in de eerste oorlogsmaanden in 1914 naar Nederland. Een deel daarvan werd opgevangen in vluchtelingenkampen, waarvan Vluchtoord Gouda er één van was. Het Goudse vluchtoord kwam tot stand door een plaatselijk particulier initiatief, gesteund door het gemeentebestuur. De vluchtelingen werden ondergebracht in de kassen van de N.V. Snijgroenkwekerij v/h Gebr. Steensma.

Houten gebouwen

Naast het gebruik van de kassen als slaapgelegenheid, eetzaal en recreatiezaal werd het vluchtoord uitgebreid met een aantal houten gebouwen die fungeerde als leslokaal, werkplaats, naaizaal, ziekenhuis, kledingmagazijn, kerk, kantine en keuken. Verder werden er op het terrein in 1915 vierenzestig demontabele woningen neergezet. Het aantal Belgische vluchtelingen in het vluchtoord varieerde in de tijd van bijna 2000 in 1915 tot ruim 1000 in 1918. Ook buiten het vluchtoord verbleven er enkele honderden Belgische vluchtelingen in Gouda.

Eetzaal in Vluchtoord Gouda

Eetzaal in Vluchtoord Gouda

Geschiedenis zichtbaar

Vrijwel niets in Gouda herinnert nog aan het bezoek van de Belgische vluchtelingen. Het Historisch Platform Gouda vindt dat daarin verandering moet komen en heeft het initiatief genomen om aan deze bijzondere gebeurtenis uit de Goudse geschiedenis aandacht te geven. Op 16 september 2016 is het de bedoeling een herdenkingsbord op de locatie van het toenmalige vluchtoord te onthullen. Daarnaast willen de initiatiefnemers de geschiedenis via een website en educatief programma zichtbaar maken.

- advertentie -

Meer Eerste Wereldoorlog
Boek: Hoop op toekomst. Belgische vluchtelingen in Nederland

Vluchtoord Gouda aan de Graaf Florisweg

Vluchtoord Gouda aan de Graaf Florisweg

Schilderij van Wim Jansen in de Trinitatiskapel (Dordrechts Museum)
Een Hollands schilderij dat op de achtergrond te zien is in de…
Paleis Het Loo verwerft liedboek uit 1626 met Wilhelmus (Paleis Het Loo - T. Haartsen)
Museum Paleis Het Loo heeft een exemplaar van het beroemde liedboek van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: