‘Geen Duitse uniformen bij herdenking Market Garden’

Duits uniform uit de Tweede Wereldoorlog - cc

Duits uniform uit de Tweede Wereldoorlog – cc

De Brabantse politie wil niet dat er Duitse uniformen worden gedragen tijdens de grootschalige herdenking van Market Garden in september. De politie vreest namelijk dat er rechtsextremisten op de herdenking af zullen komen.


De Brabantse politie zal burgemeesters negatief adviseren als deelnemers van plan zijn om Duitse legerkleding te dragen, meldt het ANP. In Nederland zijn er verschillende groepen die geschiedenis nabootsen en daarbij ook zoveel mogelijk de kleding van toen gebruiken.

De Bond van Antifascisten wil ook niet dat er bij de herdenking mensen in Duitse uniformen worden toelaten. De bond dreigt met ‘zeer ernstige gevolgen’ als gemeenten ‘namaaknazi’s’ toelaten. Er wordt onder meer gedreigd met juridische stappen, petities en demonstraties.

Grote herdenking

Operatie Market Garden wordt ieder jaar herdacht maar het is twintig jaar geleden dat de operatie echt groot is herdacht. De herdenking start 14 september 2014. Vanuit België vertrekt dan een grote colonne historische militaire voertuigen naar Veghel.

- advertentie -

In de dagen hierna kunnen bezoekers in Veghel onder meer een basiskamp bezoeken waarin veel legertenten en ander materieel uit de Tweede Wereldoorlog staat opgesteld. Ook is er een dropping van parachutisten en de Waaloversteek bij Nijmegen wordt nagespeeld met amfibievoertuigen. Bij Son wordt een zogenaamde Baileybrug gebouwd.

Harry Verheij in 1966 - cc Nationaal Archief
Harry Verheij in 1966 - cc Nationaal ArchiefDe…
Zilverpapier - Foto: stck.xchng
Een herinnering van Rob Fransman (1940) aan zijn onderduiktijd De grote onderduikers…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: