Geen kanonnen bij Prinsengrachtconcert

Tsarenkanon in Moskou - Foto: CC
Tsarenkanon in Moskou – Foto: CC
Zaterdagavond wordt in Amsterdam het traditionele Prinsengrachtconcert gegeven. Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt onder meer Tsjaikovski’s wereldberoemde Ouverture 1812.

Dit orkestwerk is beroemd vanwege de kanonschoten die erin te horen zijn, als begeleiding van de tsarenhymne in de finale. Aanvankelijk was het de bedoeling om ook tijdens het Prinsengrachtconcert historische kanonnen te laten vuren, maar vanwege ruimtegebrek gaat dit niet door. In plaats daarvan worden de schoten in het muziekstuk gelost door musketiers.


Ouverture 1812 werd in 1880 gecomponeerd door Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Hij schreef het nummer naar aanleiding van de inwijding van de Moskouse Christus Verlosserkathedraal, die was gebouwd ter herinnering aan de Russische overwinning op het leger van Napoleon in 1812.

Onder leiding van Napoleon waren de Fransen in 1812 Rusland binnen gevallen. Aanvankelijk kreeg het leger weinig tegenstand. Het kon relatief eenvoudig het vijandelijk gebied binnentrekken. Na de slag bij Borodino trok de zegevierende Napoleon met zijn leger Moskou binnen. Velen verwachtten dat er nu vredesonderhandelingen zouden beginnen. Het liep echter anders.

- advertentie -

De Moskouse graaf Fjodor Vasiljevitsj Rostopsjin (1763-1828) had bevel gegeven alles te vernietigen wat de Fransen van nut kon zijn en al het wapentuig mee te nemen. Vervolgens staken de Russen Moskou in brand. Het leger van Napoleon had het hierdoor zwaar te verduren en uiteindelijk werd de aftocht geblazen.

400 jaar Amsterdamse grachten

Omdat de Amsterdamse grachten vierhonderd jaar bestaan is het Prinsengrachtconcert dit keer groter dan ooit. Het Koninklijk Concertgebouworkest, dat zelf het het 125-jarig eigen jubileum viert, is met negentig musucu groter dan ooit. Om alle muzikanten kwijt te kunnen is er dit jaar een groot overdekt podium dwars op de gracht geplaatst. Hierdoor is er wat minder plek voor bezoekers op de kade en op het water.

Het orkest staat zaterdagavond onder leiding van dirigent Antonio Pappano. De Maltese tenor Joseph Calleja soleert. Het concert wordt live uitgezonden door de AVRO.

Jetty Paerl in 1956 - Foto: CC/VaraZangeres Jetty…
De vlootschouw van Sail de Ruyter in Vlissingen heeft zaterdag duizenden bezoekers…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier