Dark
Light

‘Geen metaaldetectoren in Zuid-Hollandse duinen’

Auteur:
1 minuut leestijd

Beheerders van de duinen in de kustregio van Zuid-Holland hebben gezamenlijk een verzoek ingediend bij de gemeenten om metaaldetectoren in de duinen voortaan te verbieden. Dat meldt Staatsbosbeheer.

Volgens de beheerders is het graven gevaarlijk omdat er op verschillende plekken nog explosieve resten zoals mortieren en granaten liggen.

De gemeente Katwijk heeft de wens van de duinbeheerders al doorgevoerd



in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en Noordwijkerhout gaat dit binnenkort ook doen.

Staatsbosbeheer:

Er is een groeiende stroom hobbyisten die tegenwoordig met een metaaldetector de duinen van Zuid-Holland in trekt. Zo lang explosieven onder het zand liggen is er weinig gevaar maar eenmaal aan de oppervlakte moeten ze opgeruimd worden.

De afgelopen vier jaar zijn er volgens Staatsbosbeheer al dertig keer explosieven opgeruimd. Bij die ruimingen zijn vanwege het gevaar veel personen betrokken, waaronder boswachters maar ook medewerkers van de explosieven opruimingsdienst, brandweer, politie en ambulance. De Zuid-Hollandse duinen worden beheerd door Staatsbosbeheer, Dunea, Waternet en Zuid-Hollands Landschap.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×